Seful APIA: Cel mai probabil vom reusi sa autorizam plata unui avans din subventii la sfarsitul lunii octombrie

Facebook
Twitter

Fermierii romani ar urma sa primeasca un avans din subventii spre sfarsitul lunii octombrie, plata acestora fiind aproape „imposibil” de realizat in aceasta saptamana, din cauza controalelor neincheiate, afirma directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Mihai Putintei.

„Asa cum prevede regulamentul european platile se pot efectua intre 16 octombrie si 30 noiembrie. Din pacate, nu avem in acest moment controlul administrativ incheiat, conditie necesara pentru demararea platilor in avans. Mai degraba, spre sfarsitul lunii octombrie vom putea vorbi de o demarare a actiunilor de autorizare la plata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mihai Putintei, directorul general al APIA.

De asemenea, seful APIA a precizat ca platile vor putea fi realizate doar dupa parcurgerea fazei de control administrativ. „Platile pot fi instrumentate inainte de finalizarea controlului pe teren si a controlului prin teledetectie, numai cu parcurgerea fazei de control administrativ”, a mai afirmat Mihai Putintei.

Totodata, si Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), a anuntat ca avansul din subventiile pe suprafata ar putea fi incasat de fermieri dupa jumatatea acestei luni.

„Se fac eforturi ca sa se poata efectua platile din avansul pe suprafata din 16 octombrie. Speram sa se poata realiza, dar, vedeti si dumneavoastra, acum a intervenit situatia aceasta cu APIA. Speram sa nu fie data peste cap intreaga activitate si sa avem si noi de suferit”, a precizat Claudiu Franc.

Pentru plata subventiilor, o suma de 850 de milioane de euro a fost pregatita de la bugetul de stat, conform Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

In acest an, fermierii romani vor incasa de la APIA subventii pe suprafata in valoare de 77,08 de euro pe hectar (SAPS), plata pentru inverzire fiind de 53,90 de euro pe hectar, potrivit secretarului de stat in MADR, Daniel Botanoiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE