Micii fermieri care aleg sa isi vanda sau sa isi arendeze terenurile vor putea primi de anul viitor bani de la stat. Circa 200 de euro. Pentru a beneficia de aceste subventii, agricultorii trebuie sa se regaseasca, pentru cel putin un an, in schema de mici fermieri de la APIA.

„Masura a fost aprobata in PNDR si are acordul Comisiei Europe. Nu am putut sa o lansam acum, pentru ca exista urmatoarea conditie. Beneficiarul, pentru a fi eligibil, trebuie sa se regaseasca cel putin un an de zile in schema de mici fermieri de la platile directe. Dupa ce a trecut anul, in campania urmatoare, atunci el poate sa opteze sa se transfere din zona de plati directe de la APIA si sa intre pe PNDR cu aplicatie depusa pentru a primi 120% fata de subventia pe care o avea pentru acel teren. Insa exista aceasta obligatie, ca beneficiarul sa activeze cel putin un an ca mic fermier”, a declarat secretarul de stat in MADR, George Turtoi.

In aceasta categorie pot intra fermierii care au terenuri agricole cu o suprafata cuprinsa intre 1 si 5 hectare, precum si agricultorii care detin terenuri cu suprafete intre 5 si 30 hectare, acestia urmand sa primeasca o plata redistributiva, mai exact o plata mai mare pe suprafata.

In Romania sunt 800.000 de fermieri cu proprietati intre 1 si 5 hectare de teren agricol, care detin in total peste 4 milioane hectare de teren. Marii proprietari de terenuri agricole reprezinta doar 1% din total, fiind vorba de 11.000 de societati. Acestea detin cealalta jumatate din suprafata agricola a Romaniei, aproape 5 milioane de hectare.