Cand vor ajunge la fermieri banii pentru despagubirea pagubelor provocate de seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru Radio Romania Actualitati ca evaluarea pagubelor provocate de seceta s-a incheiat, urmand ca in lunile noiembrie si decembrie fermierii sa isi primeasca sumele de bani cuvenite.

“In lunile noiembrie si decembrie vom plati despagubirile pentru seceta catre fermieri. Am avut o adresa catre cei din teritoriu si pana la 30 septembrie ne-au transmis toate datele. Acum, noi le centralizam si urmeaza sa notificam Comisia Europeana. Am avut chiar astazi o discutie la Ministerul de Finante despre rectificarea bugetara. Sper sa primim toate resursele pe care le-am solicitat in lunile noiembrie si decembrie, sa platim despagabirile catre fermieri”, a declarat Daniel Constantin, la Radio Romania Actualitati.

Seful MADR a oferit si cateva precizari cu privire la modalitatea de calcul a despagubirilor. “La sfarsitul anului financiar calculam o productie existenta in anu respectiv si pretul mediu din acelasi an raportat la media ultimilor 3 ani din punct de vedere al productiei si veniturilor, precum si al pretului de comercializare. Diferenta de venit se poate compensa cu un procent de pana la 80 la suta din fondurile nationale”, a mai spus ministrul.

Despagubirile pentru seceta vor fi acordate fermierilor doar cu conditia ca pierderile sa fi depasit 30 la suta din productie, a mai precizat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE