Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), Claudiu Franc, spune ca in urma discutiilor purtate in cadrul Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care va impune in viitor cote obligatorii la raft pentru carne, legume si fructe, va fi completata inclusiv cu produsele lactate. Pana acum, mai multe asociatii din domeniul agricol au solicitat ca actul normativ sa prevada cote obligatorii la raft si pentru produse romanesti precum lactatele, mierea sau produsele de panificatie.

„Am discutat in Comisia de Agricultura si propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare va fi completata cu produsele lactate. Mai mult decat atat, va exista o noua prevedere, foarte importanta. Am solicitat ca in ceea ce priveste produsele lactate romanesti, acestora sa nu li se aplice o cota de doar 51%, ci chiar mai mare, deoarece din productia interna se poate asigura circa 80% din necesarul produsele de la raft. Noi vom insista ca procentul de produse lactate romanesti sa fie mai mare de 51%”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc.

Mai mult decat atat, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania isi doreste introducerea unor amendamente prin care produsele care nu contin peste 70-80% lapte sa nu mai aiba denumirea de produse lactate si sa se regaseasca pe un raft distinct de acestea.

„O alta discutie extrem de importanta pe care am avut-o in Comisia de Agricultura a fost ca produsele lactate, care nu au macar 80% lapte, sa nu mai poarte denumirea de produs din lapte si sa nu se mai regaseasca pe acelasi raft cu produsele autentice din lapte. Stim bine ca sunt produse care nu au nici macar un gram de lapte, vandute cu diverse denumiri. Este o dezinformare foarte grava a consumatorului. E chiar un fals. Spui ca un produs are lapte, desi el nu are deloc”, a mai precizat Claudiu Franc.

Senatul a aprobat recent propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, prin intermediul careia comerciantii de tip cash&carry trebuie sa asigure la raft, in proportie de cel putin 51%, produse romanesti pentru carne, legume si fructe.

Masurile ar putea intra in vigoare dupa sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial. Pana atunci insa, actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

Share on Facebook