Sorin Minea, Romalimenta: Legea cotei obligatorii la raft este anticoncurentiala

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Propunerea legislativa potrivit careia supermarketurile ar urma sa fie obligate sa achizitioneze produse din categoriile carne, legume si fructe, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecare categorii, din productia romaneasca, este una „anticoncurentiala” in opinia lui Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.

„Am vazut initiativa aceea, potrivit careia 51% din produsele de la raft sa fie romanesti. Excelenta chestie. Imi pare bine ca cineva sa-mi ofere in scris 51% din piata. Insa in momentul in care cineva imi ofera o felie atat de mare din piata, competivitatea unde mai e? Cu cine mai lupt eu? Eu cu mine? Niciodata. Putem sa asiguram 51% produse romanesti la raft. Dumnezeu stie. Probabil la unele produse da, la altele nu. Dar vreau sa stiu si eu cum va creste cineva calitatea si va scadea costurile in clipa in care stie ca o parte din piata ii apartine prin lege? Legea e anticoncurentiala, din punctul meu de vedere. Nu poti sa ai asemenea legislatie doar pentru unele magazinele, iar pentru altele nu. Unii au voie sa faca ce vor, altii nu. E o lege populista ca toate celelalte”, a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta, in cadrul conferintei „Romanian Agribusiness in 2016”, organizata de Business Mark.

De curand, Senatul a adoptat o propunere legislativa prin care obliga comerciantii persoane juridice sa achizitioneze produsele din categoriile carne, legume si fructe, in proportie de cel putin 51% corespunzator fiecare categorii, din productia romaneasca.

Actul prevede ca in lunile de iarna, din decembrie si pana in februarie, prin exceptie, legumele si fructele din import ar putea sa reprezinte maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie.

Initiativa legislativa votata in plenul Senatului mai precizeaza ca nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE