afir

George Turtoi: Fermierii mici sunt total dependenti de subventii. Fara aceste „perfuzii”, agricultorii ar disparea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii mici din Romania depind aproape total de incasarea subventiilor, lipsa acestora putand sa duca la falimentul agricultorilor, a declarat recent secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

„Am vazut in sapte ani de zile, pe programul trecut, ca agricultura Romaniei e foarte polarizata. Aveam foarte multi mici producatori, in proportie de 86%, care detineau jumatate din suprafata agricola a tarii, iar diferenta era detinuta de marii agricultori. Existau in foarte mica masura agricultori medii. Cei mici erau dependenti total de platile de la stat. Cu alte cuvinte, traiau cu perfuzii. S-a observat ca numarul de agricultori mici s-a diminuat, numarul de agricultori mari a ramas constant. Daca tineam in continuare aceste „perfuzii” pentru agricultorii mici, fara sa ii stimulam sa intre pe piata, acestia ar fi abandonat cu totul mediul rural”, a declarat George Turtoi.

O solutie la aceasta problema, in viziunea secretarului de stat in MADR, este asocierea micilor fermieri in cadrul cooperativelor.

„Singura solutie, pe care am preluat-o din Occident, este aceea ca ei sa creeze niste ferme medii, prin asocierea in cooperative, astfel incat sa-si optimizeze achizitionarea de inputuri, sa utilizeze utilaje in comun, precum si sa isi comercializeze in comun productia. Cu alte cuvinte, sa se poata autosustine pe piata”, a mai precizat George Turtoi.

Pentru a-i stimula pe fermierii mici sa se asocieze, Ministerul Agriculturii promite si cateva facilitati fiscale.

„Facilitatile fiscale pe care dorim sa le implementam se aplica in mod special la nivel de membru. Acest lucru ii va stimula pe fermieri sa formeze astfel de cooperative. De exemplu, membrii unei cooperative vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit sau de la plata impozitului pe norma de venit, pentru persoane fizice. Asta doar pentru productia comercializata prin intermediul cooperativei. In acelasi timp, vom avea o scutire de plata pentru costurile pe bunuri. Adica nu se va mai plati impozitul pe teren sau animale, daca productia acestora este comercializata prin cooperativa. O alta facilitate va fi aplicarea de taxare inversa in cadrul cooperativei, pentru membrii cooperativei. Si mai avem la nivel de cooperativa o scutire de 20% din impozitul pe profit”, a explicat George Turtoi.

Prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, producatorii agricoli care se asociaza pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE