Ministrul Agriculturii: Imi doresc un sistem de consultanta mai performant pentru fermierii mici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Asocierea si cooperativele reprezinta singurele modalitati prin care fermierii mici pot avea acces la piata, este de parere noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu. De asemenea, noul sef MADR a subliniat in cadrul unei conferinte ca isi doreste ca fermierii mici in special sa beneficieze de o consultanta mai buna in ceea ce priveste oportunitatile pietei sau gestionarea costurilor.

„Mi-as dori sa avem un sistem de consultanta performant pentru fermieri, in special pentru cei mici. Daca cei mari au acces la mai multe informatii, multi agricultori mici nu stiu de exemplu ce produse sunt cerute pe piata sau cum isi pot gestiona mai bine costurile. Din pacate, la ora actuala nu stim sa dam o valoare prea mare produselor romanesti”, a mai mentionat Achim Irimescu.

In opinia noului sef MADR, singura sansa fermierilor mici este asocierea. „In Franta am vazut o cooperativa cu 1450 de angajati, care ii ofereau fermierului cea mai buna samanta din lume, la cel mai bun pret, cele mai bune chimicale, la cele mai bune preturi. Recolta agricultorului era apoi luata direct din curte si vanduta la cele mai bune preturi. Oamenii aceia, platiti din banii fermierilor, isi dovedeau utilitatea. Cred ca din acest punct de vedere, fermierii mici nu au nicio sansa pe piata daca nu se asociaza. Trebuie ca agricultorii nostri sa inteleaga faptul ca unirea inseamna putere”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul conferintei de preluare a noului mandat al Agriculturii.

Conform unui proiect de act normativ, fermierii care aleg sa se asocieze in cooperative vor fi scutiti de impozitul pe norma de venit, nu vor plati taxe pe bunurile pe care le introduc in cooperativa, iar impozitul pe profit va fi redus cu 20% pentru o perioada de 5 ani.

Mai mult decat atat, prin intermediul Masurii 9 – „Sprijin pentru infiintarea grupurilor de producatori”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, fermierii care se asociaza in cooperative sau grupuri de producatori pot beneficia si de fonduri europene nerambursabile de pana la 90% din valoarea proiectului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE