George Turtoi: In urmatorii sapte ani ne vom concentra pe cresterea randamentului pe hectar

Facebook
Twitter

In viitor, finantarea va fi concentrata pe obiective precum cresterea randamentului pe hectar, a valorii de productie obtinute in Romania, a exporturilor de produse alimentare, cat si pe diminuarea efectelor polarizarii, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, in cadrul unei conferinte, relateaza Agerpres.

„Exista prea putini bani pentru nevoile pe care le avem. Exista, intr-adevar, o agricultura polarizata. De-a lungul timpului, de cand a fost prima reforma funciara timp de 25 de ani, ne-am indreptat catre o agricultura dezechilibrata. In același timp, se vede foarte clar că exportăm materie primă și, în același timp, nu suntem printre principalii exportatori și nu știm să facem jocul cu materia primă”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Din acest punct de vedere, oficialul MADR considera ca un obiectiv deosebit de important il reprezinta cresterea randamentului pe hectar.

„Având în vedere fondurile limitate, la minister ne-am gândit pentru următoarea perioadă de șapte ani să focusăm absolut toată finanțarea pe două obiective principale. Primul obiectiv este să creștem randamentul pentru că avem suprafețe foarte mari cultivate dar cu randament foarte mic pe hectar și, în al doilea rând, să adăugăm valoare pe producția pe care o obținem în România și valoarea adăugată în principal se obține prin procesarea producției realizată la nivel național”, a mai spus George Turtoi.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii crede ca o solutie asupra polarizarii ar fi coagularea micilor agricultori și transformarea acestora în ferme de tip mediu, prin asocierea lor sub formă de grupuri de agricultori sau cooperative, astfel încât să reușească să se autosusțină pe piață.

„Pentru rezolvarea soluției polarizării s-a optat pentru prioritizarea și sprijinirea formelor asociative de tip grup de producători și cooperative, atât pentru a crește producția și a avea o producție mult mai mare la nivel de grup, cât și pentru a procesa propria producție și a ieși pe piață cu materie primă procesată”, este de parere George Turtoi.

In cadrul conferintei, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii a mai subliniat ca Romania ar trebui sa exporte mai degraba produse alimentare decat materie prima.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE