Mihai Putintei: Crescatorii de bovine pot depune cererile unice de plata

Facebook
Twitter

Crescatorii de bovine pot completa incepand cu aceasta luna cererea unica de plata, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Mihai Putintei.

„Sesiunea de depunere pentru schemele de plati directe este deschisa atat pentru sectorul vegetal cat si pentru sectorul animal. In momentul acesta nu primim decat cererile unice de plata pentru specia bovina. Pentru ovina incercam sa deschidem in perioada imediat urmatoare”, a declarat Mihai Putintei, pentru StiriAgricole.ro.

Totodata, directorul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura mentioneaza ca in prezent exista o serie de dificultati pe plan local.

„Exista cateva dificultati pe plan local in sensul ca fermierii notificati in a se prezenta nu vin acuzand dificultati in eliberarea documentelor justificative. De asemenea, crescatorii mai au probleme si cu eliberarea adeverintelor de la medicii veterinari pentru animale. Dureaza mai mult si completarea cererii unice de plata avand in vedere ca este destul de stufoasa din cauza multitudinii de forme de sprijin”, a mai spus Mihai Putintei, pentru StiriAgricole.ro.

Începând cu acest an și până în 2020, fermierii vor completa un nou model de cerere unică de plată, ca  urmare a modificării normelor din Politica Agricolă Comună.

Cererea de plată poate fi completată online, însă fermierul tot va trebui să facă un drum la APIA de care aparține pentru a depune documentele doveditoare.

Dacă ai completat electronic Declaraţia de suprafaţă folosind IPA Online, nu uita că trebuie să te prezinţi la APIA unde vei tipări și semna Declaraţia şi vei completa, în Cererea unică de plată, datele de identificare și cele cuprinzând Angajamentele. Cererea unică de plată trebuie semnată şi înregistrată la APIA, în registratura electronică a IACS.

Dacă nu ai un număr de înregistrare, înseamnă că nu ai mai depus o astfel de cerere.

Trebuie să fii atent la mesajele de avertizare pe care le afişează programul IPA Online, pentru a evita să primeşti solicitări ulterioare de clarificare din partea APIA şi pentru a avea o Cerere completă şi cât mai corectă.

Finalizarea Declarației de suprafață se va face în prezența funcționarului APIA, odată cu semnarea cererii de plată și a angajamentelor.

Puncte de Acces IPAOnline Aproape de Tine (destinate celor care nu au acces la Internet):

  • centrele județene și locale APIA;
  • primării.

Aplicația IPA  Online este pusă la dispoziția fermierilor, în mod gratuit, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și poate fi accesată la adresa http://lpis.apia.org.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE