Succes rasunator al cercetarii agricole romanesti: medalie de aur pentru un cercetator din Romania care a elaborat metoda de cultivare pentru echinacea purpurea

Facebook
Twitter

Catalina Drutu, cercetator in cadrul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, a fost recompensata cu medalia de aur la concursul international „Euroinvent”, organizat la Iasi, pentru cercetarile sale efectuate cu privire la tehnologia de cultivare pentru specia echinacea purpurea. Mai mult decat atat, alte doua inventii ale sale, precum si un soi de canepa au primit medalia de argint.

„Nu ne-am asteptat sa castigam avand in vedere numarul de participanti, din peste 40 de tari. Noi ne-am inscris si cu un volum de tehnologii, pe care l-am editat in acest an, si care a primit medalia de argint, precum si cu un soi de canepa, „Dacia Secuinei”, care si el a primit medalia de argint. In domeniul agricol au mai participat Institutul de Cercetare de la Porumbeni, din Republica Moldova, Institutul de Genetica, Fiziologie si Protectia Plantelor de la Chisinau, cat si Universitatea Agricola din Timisoara”, a declarat Catalina Drutu, pentru StiriAgricole.ro.

medalie-aur-catalina-drutuMetoda de cultivare in sistem ecologic la echinacea purpurea a fost elaborata de Catalina Drutu, alaturi de directorul Statiunii de Cercetare Dezvoltare Agricola Secuieni, Trotus Elena.

„Echinacea este recent introdusa in cultura la noi, in zona Moldovei. A facut si obiectul tezei mele de doctorat. Pasiunea pentru aceasta planta a venit pentru ca pe piata erau foarte multe produse din aceasta planta si atunci cererile din partea prelucratorilor au fost foarte mari, dar la noi nu era stabilita o metoda de cultivare. Eu am incercat sa o stabilesc, pentru a putea extinde suprafetele cultivate cu aceasta specie”, explica, pentru StiriAgricole.ro, Catalina Drutu.

Un urmator obiectiv al cercetatoarei din Secuieni este sa creeze chiar ea un soi la aceasta specie de echinacea.

„Intentionez sa sa creez si un soi la aceasta specie. Tehnologia de cultivare realizata de noi este adaptata pentru zona Moldovei, dar a fost practica si de alti cultivatori, din alte judete ale tarii, si a dat rezultate foarte bune. Este o specie foarte cautata. De asemenea, se importa destul de mult la noi. Pentru un producator roman costurile sunt putin mai ridicate si ajunge ca un kilogram sa coste 15 lei, planta uscata, in conditiile in care s-a produs in sistem ecologic. Plantele din afara, produse in conditii convetionale, costa circa 10 lei kg”, mai afirma cercetatoarea.

In fiecare luna, Catalina Drutu ofera consultanta fermierilor din intreaga tara care doresc sa infiinteze culturi de echinacea.

„Noi am ramas printre singurele statiuni din tara care mai au ca obiectiv cercetarea privind cultivarea plantelor medicinale. Si cultivatorii mari, cat si cei mici, apeleaza des la serviciile noastre. Odata cu vinderea semintelor noi oferim si tehnologia de cultivare, precum si consultanta gratuita. Din pacate, nu mai sunt specialisti in domeniu. Cercetare fac si unitatile private, chiar si unii procesatori, dar probabil ei sunt mai retinuti in ceea ce priveste diseminarea rezultatelor”, mai precizeaza Catalina Drutu.

Totodata, Catalina Drutu considera ca exista putini cercetatori in domeniul plantelor medicinale, deoarece specialistii au prea putine ocazii sa-si valorifice rezultatele cercetarilor. De asemenea, aceasta considera ca Romania are la ora actuala prea putini procesatori pentru echinacea.

tehnologia de cultura echinacea purpurea„Toti procesatorii, majoritatea lor, iau din flora spontana si au propriile culturi. Aici lipseste o veriga, si anume procesatorul. Daca tu nu poti sa faci o procesare primara, sa iesi pe piata sa vinzi produsele, este mai greu ca un procesator sa vina sa iti ia produsul, asa cum se intampla mai degraba la culturile obisnuite de plante”, declara Catalina Drutu.

Cei care aleg sa cultive echinacea au posibilitatea sa realizeze profituri, chiar in primul an, de aproape 10.000 lei, pentru o productie recoltata de pe o suprafata de 1.000 de mp.

Tehnologia de cultivare in sistem ecologic la specia echinacea purpurea, pentru care cercetatoarea Catalina Drutu a fost recomensata cu medalia de aur:

Rotaţia culturii de echinacea purpurea

  • Fiind o specie perenă se amplasează în afara asolamentului după premergătoare care lasă terenul curat de buruieni. Pe acelaşi teren poate reveni după circa cinci ani.

Fertilizarea culturii de echinacea purpurea

  • Se recomandă doza de 40 t/ha gunoi de grajd bine fermentat. Gunoiul de grajd se aplică înainte de arătura de bază.

Lucrările solului pentru cultura de echinacea purpurea

  • Pregătirea de bază începe toamna timpuriu, cu arătura la adâncimea de 25-30 cm. Cu 2-3 zile înainte de semănat, solul se va lucra cu grapa cu discuri, iar pentru o bună mărunţire şi nivelare a solului terenul se pregăteşte printr-o trecere cu combinatorul sau freza şi una cu tăvălugul inelar.

Samanta si semanatul pentru cultura de echinacea purpurea

  • Echinacea purpurea l. (moench.) Se înmulţeşte prin seminţe. Sămânţa trebuie să aibă puritate fizică de cel puţin 97%, iar facultatea germinativă de minim 85%. În condiţiile pedoclimatice din România, epoca optimă de semănat s-a dovedit a fi în pragul iernii – sfârşitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie la distanţa de 50 cm între rânduri şi 15 cm între plante pe rând cu o normă de 3-6 kg sămânţă la hectar, la adâncimea de 2 cm.

Lucrari de îngrijire la cultura de echinacea purpurea

  • Pentru crearea unor condiţii optime de creştere şi dezvoltare a plantelor se execută praşile mecanice şi manuale şi pliviri pe rând, ori de cate ori este necesar.

Recoltarea culturii de echinacea purpurea

  • Recoltarea se face la înfloritul maxim al plantelor începând cu anul ii de vegetaţie, manual sau mecanizat, iar după recoltare produsul vegetal trebuie imediat transportat în spaţiile de uscare. De pe un hectar se poate obţine 6.000-9.000 kg herba uscată. Uscarea se face pe cale naturală la umbră sau pe cale artificială la temperatura de 350 C.

echinacea-purpurea-medalie-aur

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE