In prima jumatate a lunii iunie se va lansa intregul PNDR 2014-2020, afirma George Turtoi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Toate masurile de finantare prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 urmeaza sa fie deschise pana la jumatatea lunii iunie, moment in care Romania va primi si aprobarea oficiala a programului din partea Comisiei Europene, a anuntat recent secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, potrivit Agerpres.

„Conform estimarii noastre, in prima jumatate a lunii iunie vom da drumul intregului program PNDR, chiar daca acum nu putem avansa o data exacta, pentru ca mai sunt de emis niste acte normative pentru lansare. Saptamana viitoare vom primi si o scrisoare de conformitate de la Comisia Europeana, deoarece a fost parcurs tot fluxul de avizare si mai avem nevoie doar de semnatura finala”, a declarat George Turtoi.

Ministerul Agriculturii afirma ca Romania poate deschide toate masurile din PNDR 2014-2020 in baza scrisorii de conformitate, chiar daca aprobarea oficiala din partea Comisiei Europene va veni in prima parte a lunii iunie.

„Aprobarea oficiala a programului este asteptata in prima parte a lunii iunie. Daca o sa o avem pana la jumatatea lunii iunie, poate asteptam chiar aprobarea oficiala pentru lansarea celorlalte programe, asta ca sa nu mai facem cu derogare. Scrisoarea de conformitate este doar o asigurare informala din partea Comisieica regulamentele stabilite in PNDR nu se mai schimba. Conform regulamentelor europene, apare o singura posibilitate de lansare pana la aprobarea oficiala a programului, respectiv pe asumarea raspunderii statului membru”, a mai spus secretarul de stat.

Totodata, oficialul MADR a precizat ca pentru sesiunile de finantare lansate in luna martie, Romania a avut acceptul Comisiei Europene, deoarece negocierile pe respectivele masuri fusesera incheiate. „Comisia nu poate emite partial, pe anumite masuri, scrisori de conformitate, ci doar una singura pe tot programul, pe toate masurile”, a mai declarat George Turtoi.

Secretarul de stat a mai subliniat ca s-a decis amanarea deschiderii intregului program, stabilita initial pentru luna mai, deoarece exista mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene pe zona proiectelor beneficiarilor publici.

„In ultimele doua saptamani din luna mai avem niste misiuni de audit de la Comisie si de la Curtea Europeana de Audit pe zona proiectelor beneficiarilor publici. De aceea o sa mai dureze putin lansarea intregului program, pentru ca nu vreau ca beneficiarii sa fie mai mult concentrati pe audit decat pe lansarea noilor masuri. Stim ca procedurile pentru beneficiarii publici sunt mult mai complicate decat cele pentru beneficiarii privati”, a mai precizat oficialul din MADR.

De asemenea, si Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat in urma cu o saptamana, pentru stiriagricole.ro, ca acordul scris din partea Comisiei Europene pentru Programul National de Dezvoltare Rurala (2014-2020) va fi disponibil la inceputul lunii iunie, in acest moment tara noastra avand posibilitatea de a lansa masuri de finantare datorita acordului de principiu.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE