Romania a semnat Actul de la Geneva privind denumirile de origine si indicatiile geografice

Facebook
Twitter

Romania a semnat de curand Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine si indicatiile geografice, prin intermediul caruia produsele romanesti protejate in tara noastra, precum vinurile, apele minerale sau branzeturile, vor putea sa obtina protectie si la nivel international, informeaza Mediafax.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Romania a semnat Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona, un nou tratat in domeniul proprietatii intelectuale care garanteaza protectie produselor care se comercializeaza la nivel international si care sunt renumite pentru calitatile pe care le au, specifice zonelor geografice din care provin.

„Acest nou instrument raspunde necesitatii modernizarii si ameliorarii calitatii serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protectie a indicatiilor geografice si va contribui la promovarea comerciala pe plan global a produselor protejate prin indicatii geografice. Produsele romanesti vor putea obtine protectie si la nivel international, fapt ce deschide noi oportunitati de comercializare”, se arata intr-un comunicat MAE.

Cateva dintre produsele romanesti care vor putea beneficia de protectie internationala sunt: apele minerale, vinurile, telemeaua de Dobrogea, salamul de Sibiu, precum si magiunul de Buciumi.

Noul tratat incheiat a fost negociat si adoptat in cadrul Conferintei diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protectia denumirilor de origine si inregistrarea internationala a acestora, eveniment gazduit de Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala. In cadrul acestei conferinte au participat 114 delegatii.

Noul tratat urmeaza sa intre in vigoare la trei luni dupa depunerea la OMPI de catre cinci Parti Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE