Telemeaua de Ibanesti a devenit oficial produs cu Denumire de Origine Protejata! Dovada, inmanata personal de Phil Hogan ministrului Achim Irimescu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In marja lucrarilor Consiliului, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a primit din partea Comisarului European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, dovada inregistrarii in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibanesti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervata pentru producatorii din aria geografica delimitata care indeplinesc conditiile prevazute in caietul de sarcini.

Facem precizarea ca in conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializeaza un produs conform cu caietul de sarcini aprobat, poate utiliza atât denumirea de origine protejata (DOP) cât si trimiterile si logourile UE si etichetele asociate.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta in februarie ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016, in cadrul caruia „Salamul de Sibiu” (IGP) a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.

Inregistrarea Telemelei de Ibanesti ca produs de origine protejata a fost blocata de Grecia, dupa ce oficialii de la Atena au inaintat o opozitie scrisa Comisiei Europene, argumentand ca termenul „telemea” este de origine greaca („telemes”). Totodata, functionarii europeni au aratat ca nici Novacul afumat de Tara Barsei nu poate obtine protectia la nivel european, cel putin pana in acest moment, deoarece pestele este originar din China si nu poate fi atestat ca produs romanesc.

Romania are in prezent trei produse care au obtinut statutul de Indicatie Geografica Protejata (IGP), la nivelul Uniunii Europene: Magiunul de Prune Topoloveni, Telemeaua de Ibanesti si Salamul de Sibiu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE