Ministrul Agriculturii: Crescatorii de porci vand sub costul de productie. Am solicitat CE noi ajutoare financiare pentru acest sector

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat recent la Bruxelles (Belgia), la Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), informeaza un comunicat MADR.

Intre subiectele aflate pe ordinea de zi cel mai important a vizat situatia pietelor. Avand in vedere dificultatile cu care se confrunta sectorul agricol, dezbaterea din cadrul Consiliului a oferit prilejul statelor membre de a schimba opinii in vederea identificarii unor solutii sau masuri care se impun, in special pentru sectorul carnii de porc si cel al lactatelor.

In interventia sa, ministrul Achim Irimescu a subliniat ca inca din luna noiembrie a anului 2015 fermierii il informeaza periodic cu privire la declinul inregistrat, la pierderile suferite prin vanzarea la preturi mult sub costul de productie, inclusiv la imposibilitatea desfacerii marfii, solicitand urgent masuri adecvate, mai ales prin finantare europeana.

Intre masurile pe care Romania le considera necesare in ce priveste sectorul carnii de porc mentionam: alocarea de resurse financiare suplimentare care sa compenseze pierderile de venit suferite de producatori, relansarea mecanismului de stocaj privat si ajustarea perioadelor de implementare, lansarea unor mecanisme pentru promovarea si incurajarea exporturilor, crearea in sectorul carnii de porc, similar ca in sectorul laptelui a unui observator permanent care sa monitorizeze situatia pietei etc.

De asemenea, Romania a semnalat situatia deosebita in care se gasesc exploatatiile de porcine care au incheiat in cadrul PNDR 2007-2014 angajamente multianuale pentru respectarea criteriilor de bunastare. Din cauza situatiei extraordinare de pe piata carnii de porc, o serie de astfel de exploatatii neavand cereri de livrare sunt in imposibilitatea de a-si respecta angajamentele, fiind in pericol de faliment. Aceste exploatatii nu isi pot permite popularea neavand desfacere, fapt ce conduce la intreruperea angajamentului cu consecinte asupra finantarii deja primite.

Astfel, Romania a solicitat ca situatia exceptionala de pe piata carnii de porc sa fie recunoscuta si sa se poata oferi posibilitatea acestor exploatatii de a intrerupe temporar angajamentul fara ca aceasta sa genereze consecinte financiare.

In ce priveste sectorul laptelui, Romania a solicitat: adoptarea pentru anul 2016 a unor masuri similare ajutorului exceptional temporar acordat in 2015, in vederea acoperirii partiale a pierderilor de venit, modificarea legislatiei europene prin introducerea unui nou articol care sa prevada obligatia primilor cumparatori de a achizitiona un anumit procent de lapte materie prima produs la nivel local (masura fara implicatii bugetare la nivel UE), adoptarea unor masuri specifice pentru zonele montane etc.

„Avand in vedere ca tara noastra este o „victima colaterala” a embargoului impus de Rusia si a ceea ce se intampla pe plan international – reducerea cererii din China – au fost mentionate, inclusiv din partea Romaniei, o serie de masuri comune pentru cele doua sectoare – cum ar fi – noi ajutoare specifice de criza, cresterea sprijinului de minimis de la 15.000 euro la 30.000 euro/fermier/3 ani, au mai fost masuri care vizeaza stocarea privata si interventia la stocare, in ce priveste cresterea preturilor de interventie la lapte praf degresat si la unt – in acest caz comisarul a acceptat propunerea de dublare a cantitatilor. Apreciez ca masurile acestea ar fi binevenite pentru a reduce presiunea pe piata romaneasca”, a declarat ministrul Agriculturii, la Bruxelles.

Presedintia Olandei a prezentat un proiect de concluzii ale sale care includ o serie de masuri pentru cele doua sectoare.

Comisia Europeana a anuntat de curand va adopta un nou pachet de masuri exceptionale pentru sprijinirea sectoarelor lapte si carne de porc, afectate puternic de embargoul rus.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE