Fiecare stat membru din Uniunea Europeana, inclusiv Romania, are posibilitatea de a accepta sau nu sa cultive organisme modificate genetic (OMG), insa pentru ca aceste culturi sa poata fi insamantate este nevoie si de un acord al Autoritatii Europeane pentru Siguranta Alimentara (EFSA), a anuntat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
„In prezent, avem la nivel european un regulament care prevede transmiterea responsabilitatii la nivelul statului membru. Un acord se poate da pentru un produs modificat genetic in cultura, doar daca avem si o evaluarea pozitiva din partea EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara). Cand este supus un dosar pentru un produs agricol, pentru o planta modificata genetic care sa fie introdusa in cultura, EFSA face teste in camp, iar fiecare stat membru poate decide in consecinta. Sigur aici este si un element pe care trebuie sa-l luam in considerare. Sunt companii mari americane care, trebuie sa recunoastem, detin un avantaj semnificativ pentru ca acolo nu se confrunta cu franele din Uniunea Europeana, dar sunt si companii americane care atunci cand s-a adoptat aceasta decizie, de a lasa la latitudinea statului membru, s-au decis sa se retraga de pe piata, gandindu-se ca cele mai multe state nu vor fi de acord. Insa, trebuie subliniat, Romania poate decide acest lucru in urma unei analize realizate atat de MADR, cat si de Ministerul Mediului”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte organizate de publicatia „Capital”.
Cu toate acestea, punerea pe piata a organismelor modificate genetic este in continuare decisa de oficialii europeni, statele membre neavand posibilitatea sa decida in nume propriu.
„Cand vorbim de organisme modificate genetic, avem doua lucruri: cultivarea lor si punerea pe piata. Parlamentul european a refuzat sa ofere statelor membre posibilitatea de a decide in nume propriu daca vor sa puna sa nu pe piata organisme modificate genetic. In cazul in care comisarul Andriukaitis (Vytenis Andriukaitis – comisar European pentru sanatate si siguranta alimentara – n.r.) este determinat sa continue lupta, este greu de estimat care va fi rezultatul, avand in vedere ca CE este for care propune doar legislatia, Parlamentul European fiind cel care decide”, a mai spus Achim Irimescu.
In prezent, porumbul MON810 este singurul organism modificat genetic cultivat in UE. Cartoful modificat genetic „Amflora” a fost interzis de Curtea generala UE in 2013, dupa ce initial fusese aprobat de Comisia Europeana.