Achim Irimescu: Pregatim un ajutor financiar pentru apicultori

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii a anuntat de curand ca pregateste un sprijin financiar pentru apicultori, in contextul in care crescatorii de albine se confrunta in acest an cu un sezon apicol extrem de slab, cauzat in mare parte de ploile frecvente, precum si de variatiile mari de temperatura din primavara.

Achim Irimescu a declarat ca pregateste un ajutor financiar pentru apicultori in perioada urmatoare, fara a detalia insa despre ce este vorba, potrivit Agerpres. De asemenea, seful MADR a precizat ca isi propune, alaturi de autoritati, sa scoata de pe piata „mierea falsa”.

„La miere, vreau sa fac ceea ce este corect. O maxima spune ca Guvernul trebuie sa faca ce este bine pentru popor, nu ce vrea poporul. Deci in acest sens procedez. Au fost discutii foarte mari despre miere si despre metodele de falsificare. Apicultorul pune zahar in stup, albina proceseaza zaharul si face miere si este miere procesata de albine. Existe metode de depistare a acestor falsificari. Autoritatile statului trebuie sa faca determinari cat mai multe, sa reuseasca sa scoata de pe piata aceste falsuri. Au fost discutii si incercam sa indreptam lucrurile. Au fost dezbateri in Consiliul ministrilor agriculturii de la Bruxelles pe aceasta tema. Sa nu va spun ca 30% din uleiul de masline este falsificat. Sunt oameni care incearca sa castige bani din aceasta practica”, a declarat Irimescu, la conferinta „Absorbtia finantarilor europene – sansa de modernizare pentru Romania”, potrivit Agerpres.

Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), spune ca in acest an, la culesul de rapita, apicultorii nu au obtinut decat 3-4 kilograme de miere, si asta doar pe o suprafata de maximum 40% din tara. O situatie si mai dramatica se regaseste la culesul de salcam, acesta fiind „compromis”, potrivit presedintelui ACA.

„Desi albinele au iesit destul de bine din aceasta iarna, primavara aceasta timpurie, cu temperaturi ridicate, a fortat albina sa consume tot mai multa hrana. Culesul de rapita s-a suprapus cu noptile foarte reci, albina a iesit tarziu din stup, in multe zone a plouat aproape 30-40% din timp. Apicultorii nu au facut decat o medie de sub 5 kilograme de rapita, chiar 3-4 kilograme, si asta pe o suprafata de maxim 40% din tara. In celelalte zone nu s-a obtinut nimic. Pe langa temperaturile scazute, am avut si o perioada oarecum lunga de ploi. Albina sta in stup, consuma, apicultorii au inceput deja sa foloseasca sirop sau alte surse de hrana pentru a salva familiile de albine. Sunt unii de peste 10 zile cu stupii deplasati la salcam si nu au cules deloc. Dimpotriva, au consumat si ceea ce au cules la rapita, fiind vorba de 2-3 kg, nu au fost extrase”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).

Romania are in prezent circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE