Achim Irimescu: Termenul pentru plata subventiilor va fi prelungit pana la 30 septembrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Subventiile fermierilor romani vor putea fi platite pana la 30 septembrie, a anuntat astazi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Termenul este prelungit in conditiile in care nu s-au putut efectua toate platile pana la termenul-limita initial, 30 iunie, a mai precizat seful MADR, potrivit Agerpres.

„Nu am putut efectua toate platile directe pentru fermieri pana la 30 iunie. Ne vom incadra totuși in cerinta Comisiei Europene, potrivit careia, pentru a nu plati penalitati, trebuie efectuate 80% din plati pana la 30 iunie. Termenul se va amana pana la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie sa se rezolve pana atunci”, a spus ministrul, in cadrul unei conferinte.

Achim Irimescu a mai precizat ca, potrivit reglementarilor europene, incepand cu 2020 nu se vor mai putea face plati directe fara cadastru.

„In prezent, din cele 15 milioane de hectare (de terenuri agricole — n.r.), doar 3 milioane de hectare in extravilan sunt cadastrate, deci situatia este dezastruoasa”, a subliniat Irimescu.

MADR a anuntat miercuri ca Romania se alatura celorlalte state membre ale Uniunii Europene si a solicitat prelungirea termenului de plata a subventiilor europene din campania aferenta anului 2015, fara penalitati.

„Am solicitat prelungirea, nu pentru a incetini ritmul in care se realizeaza platile, ci pentru a ne asigura ca nu vor exista penalizari pentru fermierii romani. Platile se realizeaza intru-un ritm alert, stim cat este de important pentru toti fermierii sa primeasca banii cat mai repede”, a afirmat ministrul Achim Irimescu, conform unui comunicat MADR.

Reamintim ca in cursul lunii iunie 2016 Comisia Europeana a anuntat ca statele membre pot solicita o prelungire pentru plata subventiilor europene din campania 2015 catre fermieri pana la 15 octombrie 2016, fara ca acestea sa suporte penalitati. Masura a fost luata ca urmare a dificultatilor experimentate de mai multe Agentii de Plati din statele membre in cadrul primului an de plati, din Noua Politica Agricola Comuna.

Potrivit celui mai recent comunicat APIA, suma totala autorizata la plata pentru cererile unice din Campania 2015 pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National), este de 1,33 miliarde de euro pentru un numar de 829.307 beneficiari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE