Guvernul scade TVA la 9% pentru lucrari agricole, seminte, ingrasaminte, pesticide

Facebook
Twitter

Executivul a hotarat reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, seminte si pentru prestari de servicii specifice sectorului agricol, impactul bugetar pentru anul acesta fiind de circa 65,8 milioane de lei, a anuntat de curand ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, potrivit Agerpres.

„Mai avem o masura foarte importanta si anume o reducere a cotei de TVA de la 20% la 9% pentru ingrasaminte, pesticide, pentru seminte si alte produse destinate insamântatarii sau plantarii, dar si pentru prestari de servicii specifice de tipul celor utilizate in sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrari de arat, de semanat, de prasit, ierbicidat, recoltat, greblat etc. Aceasta masura este conforma cu acquis-ul comunitar in domeniu si este de natura a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfasoara activitati in domeniul agricol, cresterea nivelului de accesibilitate la bunuri si servicii de tipul celor utilizate in sectorul agricol, facilitarea de noi investitii in agricultura, derularea in conditii optime a programelor de investitii din fondurile europene nerambursabile in domeniul agricol. Un impact bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, iar pentru anul 2017 estimam un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 – 203,3 milioane lei”, a declarat Dragu.

In opinia ministrului, aceasta masura va avea capacitatea sa diminueze evaziunea fiscala in domeniul de TVA si in domeniul agricol in general.

„La reducerea de TVA pentru agricultura constatam ca avem efecte pozitive in runda a doua, care inchid cam peste o treime din pierderea initiala, iar efectele de runda a treia, de multiplicare in economie, ajung chiar sa acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este si o masura importanta pentru diminuarea evaziunii fiscale in domeniul de TVA si in domeniul agricol in general”, a mai spus Dragu.

Mai mult decat atat, ministrul a mai precizat ca agricultura are un potential care trebuie stimulat pentru a deveni un factor suplimentar de crestere economica. „Pot sa spun ca agricultura am considerat de la inceput ca are potential ce trebuie exploatat, ponderea in PIB a agriculturii este de numai 4,5%, in timp ce alte domenii, de exemplu industria, are o pondere de 22,5%. Din studiile noastre, ponderea agriculturii in PIB este mult mai mica si fata de tarile europene cu care România se poate compara. Ca atare, am luat si aceste masuri pentru stimularea domeniului agricol si pentru ca acesta sa devina un factor suplimentar de crestere economica”, a mai afirmat Dragu.

Anterior declaratiei lui Anca Dragu, premierul Romaniei, Dacian Ciolos, a anuntat ca intentioneaza sa reduca TVA-ul in agricultura, masura urmand cel mai probabil sa intre in vigoare de la 1 august.

„Vrem sa propunem ca, de la 1 august, anul acesta, TVA-ul pentru lucrari agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare pentru productia agricola, cum ar fi seminte, ingrasaminte, pesticide si alte produse necesare insamântarii sau cultivarii plantelor in agricultura, dar si pentru prestarea de servicii specifice lucrarilor agricole si intretinerii culturilor agricole, deci TVA-ul pentru achizitia acestor inputuri si pentru prestarea acestor servicii sa scada de la 20% la 9%”, a declarat Ciolos, inaintea sedintei de Guvern, potrivit Agerpres.

„Prin acest lucru dorim in acelasi timp sa stimulam lucrari agricole de calitate si, deci, cresterea productivitatii in agricultura, dar in acelasi timp sa si scoatem la lumina anumite servicii care se presteaza in agricultura si care, in unele cazuri, in momentul de fata se realizeaza la negru. Anuntam aceasta decizie astazi, in masura in care Ministerul Finantelor este pregatit si sper ca aceasta masura sa se repercuteze pozitiv si asupra preturilor pe care furnizorii de inputuri in agricultura le vor propune agricultorilor. Sau, altfel spus, ne asteptam sa vedem aceasta reducere a TVA-ului reflectata si in pretul pe care furnizorii de seminte, de ingrasaminte, de produse de intretinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor”, a mai precizat Ciolos.

Totodata, premierul le-a solicitat functionarilor din cadrul MADR si Ministerului de Finante sa monitorizeze aceasta masura si sa faca publice diferentele de preturi, pentru ca fermierii sa fie corect informati.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE