Ce prevede noua lege a cooperativelor, aprobata de Parlament

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Parlamentarii au votat astazi in unanimitate legea privind modificarea si completarea legii cooperatiei agricole nr.566/2004, in forma in care a fost dezbatuta cu partenerii de dialog social, a anuntat, pe pagina sa de Facebook, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

„Astazi, in Camera Deputatilor, a fost votata cu 211 voturi pentru, nici un vot impotriva, nici o abtinere, legea privind modificarea si completarea legii cooperatiei agricole nr.566/2004 asa cum a fost discutata cu partenerii de dialog social. Multumesc in primul rand deputatilor din Comisia de Agricultura, Presedintelui Camerei si Biroului permanent care au inteles urgenta adoptarii acestui proiect de act normativ! Se intampla si lucruri bune”, a scris Daniel Botanoiu pe pagina sa de Facebook.

Legea vine sa stimuleze producatorii individuali care se asociaza in cooperative cu:

  • scutirea impozitului pe profit 5 ani (se aplica pentru cooperative noi dar si existente indiferent de cifra de afaceri daca integreaza productia cu procesare. Pentru cele care au doar productie se aplica scutirea de impozit pana la limita de 2 milioane euro cifra de afaceri)
  • scutirea impozitului pe venit pentru microintreprinderile care adera la cooperative
  • scutirea impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice/pfa/ii/if care adera
  • scutirea impozitului pe proprietate pentru bunurile aferente productiei valorificate prin cooperative
  • scutirea impozitului pe arenda pentru terenurile date in arenda cooperativelor

De asemenea, si Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii, si-a exprimat pe Facebook satisfactia ca acest proiect legislativ a fost aprobat.

„Cei care formeaza sau au format deja cooperative pot nu numai sa produca in comun, dar si sa proceseze sau sa comercializeze in comun. Raman proprietari pe propriile bunuri, dar se bucura si de avantajele cumpararii in comun de inputuri, sau de costuri de depozitare mai reduse, sau de piata si preturi mai bune avand in vedere cantitatea si calitatea generate de comercializarea in comun (…) Cred ca o data cu aceasta lege o sa inceapa o reforma profunda in lantul de valorificare a productiei romanesti in beneficiul producatorilor, dar si a consumatorilor!”, a scris Daniel Constantin pe pagina sa de Facebook.

Valorificarea productiei membrilor se va realiza de catre cooperative pentru minimum 50% din productia totala comercializata de fiecare membru/aferenta normei de venit, aferenta grupei/grupelor de produse cu care aceasta participa in cooperativa agricola. Productia destinata vanzarii aferenta terenurilor si efectivului de animale cu care membrii participa in cooperativa agricola se valorifica integral prin intermediul cooperativei, cu respectarea conditiilor prevazute in statutul cooperativei.

Totalitatea terenurilor si efectivelor de animale a caror productie este valorificata prin cooperativa agricola si a bunurilor acesteia se asimileaza unei unitati tehnico-economice, conform statutului cooperativei.

Cooperativa agricola poate primi drept de folosinta asupra bunurilor membrilor cooperatori, in baza acordului scris de catre acestia si conform statutului cooperativei.

Pentru a intra in vigoare, noua lege a cooperativelor trebuie promulgata si de presedintele Romaniei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE