Se anunta productii record de rapita, cu circa 35% mai mari decat in sezonul anterior

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agricultura romaneasca ar putea inregistra in acest an cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, datorita vremii faborabile, precum si a investitiilor, potrivit unei analize a companiei Dekalb, informeaza Mediafax.

Piata locala a graului urmeaza sa aiba in 2016/2017 cel de-al cincilea sezon consecutiv de crestere din punctul de vedere al productivitatii, precum si a patra recolta consecutiva de grau care depaseste pragul de aproximativ 7 milioane de tone.

O productie importanta se anunta si la rapita, care, potrivit analizei Dekalb, va depasi in acest an pragul de 1,3 milioane de tone, in crestere cu 35% fata volumul recoltat sezonul anterior, Romania urmand sa devina principalul producator de rapita de la Marea Neagra.

Potrivit estimarilor oficialilor Bursei Romane de Marfuri, preturile productiei agricole se vor mentine in acest an la 150-160 euro/tona la grau, 150-155 euro/tona la porumb, si de peste 380-390 euro/tona in cazul rapitei.

Evolutia este una deosebita, in contextul in care, in ultimii trei ani, pretul graului a inregistrat o scadere de 25%, iar cel al porumbului de 15-17%.

Pe langa aspectele pozitive, analiza companiei Dekalb atrage atentia si asupra provocarilor pe care agricultura romaneasca inca le are de trecut. Una dintre acestea se refera la gradul de faramitare a terenurilor agricole. Marea majoritatea a afacerilor din agricultura se deruleaza, in prezent, pe suprafete de pana in 500 hectare, in timp ce fermele mari, cu peste 2.000 hectare, reprezinta doar 6% din totalul companiilor, mai informeaza sursa citata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE