Europarlamentarul roman, Daniel Buda, atrage atentia ca in pietele autohtone se regasesc din ce in ce mai mult fructe si legume aduse din import, care contin o cantitate semnificativa de pesticide.

„Rosiile care se regasesc atat in supermarketuri, cat si in pietele agroalimentare rezista pe perioade indelungate de timp, fara sa sufere modificari de aspect, rezistand chiar pe parcursul a mai multor luni, in conditiile in care, in mod normal, acestea si-ar schimba culoarea sau aspectul in cateva zile. Rosiile aduse din import sunt tratate cu diferite substante chimice care pot avea un impact negativ asupra sanatatii, provocand intoxicarea ficatului sau a rinichilor, fiind daunatoare si sistemului nervos central”, a scris europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Europarlamentarul a solicitat Comisiei sa precizeze care sunt instrumentele pe care Romania le are la indemana pentru a asigura respectarea standardelor de calitate a legumelor si fructelor importate.

„Comisarul Europen pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis mi-a transmis faptul ca: Pentru a se asigura conformitatea alimentelor importate in Uniune cu cerintele UE in materie de siguranta exista o legislatie cuprinzatoare. Regulamentele 178/2002bsi 882/2004 contin principalele instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Ca parte a acestei legislatii, Comisia a intocmit o lista de alimente de origine neanimala care, pe baza riscurilor cunoscute sau emergente, necesita un nivel crescut de controale inainte de introducerea lor in UE. Lista figureaza in anexa I la Regulamentul nr. 669/2009 si este revizuita periodic. Daca este cazul, pot fi adoptate masuri mai stricte vizand anumite marfuri. In plus fata de standardele UE in materie de siguranta, tomatele importate trebuie sa respecte si standardul de comercializare prevazut in Regulamentul 543/2011, care contine dispozitii privind calitatea, dimensiunile, prezentarea si marcarea in conformitate cu standardul international, pentru a asigura in principal o concurenta echitabila intre operatori. Comisia este convinsa ca instrumentele de care dispune in prezent ii permit sa reactioneze prompt si eficace in cazul in care ar aparea astfel de riscuri”, a mai scris Daniel Buda.

In luna februarie 2016, inspectorii ANSVSA au controlat un numar de 1.441 de transporturi de produse de origine nonanimala, care au ca risc asociat prezenta de reziduuri de pesticide si au prelevat, pentru determinari de laborator, un numar de 505 probe, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Verificarile au fost realizate in posturile de inspectie la frontiera si punctele finale de import si au vizat determinarea prezentei si a incadrarii in limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele si legumele provenite din import.

Pentru cele 505 probe prelevate si transmise pentru analiza, au fost eliberate buletine pentru numar de 440, restul aflandu-se in curs de finalizare a determinarilor de laborator.

Dintre cele 440 de probe analizate, o singura proba a prezentat depasirea limitei maxime admise pentru reziduuri de pesticide, restul probelor analizate au avut rezultate conforme.

Rezultatul neconform s-a inregistrat la o proba de tomate, provenite din Iordania. Conform procedurilor, lotul respectiv de tomate a fost dirijat catre neutralizare.

Share on Facebook