Producatorii agricoli romani sustinuti prin programul de sprijin guvernamental sa cultive tomate in spatii protejate dau dovada de seriozitate si cumpatare in ceea ce priveste utilizarea optima si in conditii de siguranta a produselor de protectie a plantelor.
Astfel, produsele de protectie a plantelor au fost aplicate in dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autoritatii Nationale Fitosanitare, respectandu-se timpul de pauza de la aplicare si pana la recoltare, conform unui comunicat MADR.
Zilnic, se preleveaza probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume si fructe, pana la aceasta data fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide in Plante si Produse Vegetale Bucuresti un numar de 68 de probe de rosii de la producatorii agricoli sprijiniti prin Programul de tomate romanesti.
Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstreaza faptul ca nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune in pericol sanatatea.
Astfel, producatorii au inteles ca produsele de protectie a plantelor trebuie sa fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau daunatorilor si pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetatie.
Legumicultorii au posibilitatea sa se inscrie in programul Tomate romanesti pana la 15 iunie, termenul de depunere fiind prelungit de catre Ministerul Agriculturii.
Pentru a fi eligibili acordarii acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- Sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de minimum 1000 mp, marcata la loc vizibil cu o placa indicator inscriptionata “Program sustinere tomate, 2017“ si sa mentioneze numarul cererii depuse pentru obtinerea finantarii;
- Sa obtina o productie de minimim 2 kg de tomate/mp si sa valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg dovedita cu documente justificative, de pe suprafata de teren mentionata;
- Sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu tomate in sere si solarii;
- Sa valorifice productia in perioadele ianuarie-mai inclusiv, si noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.
Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone cu o valoare de 2 milioane de euro.