ANAF va controla toata vara comerciantii de fructe si legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a aplicat in ultimele doua zile amenzi in valoare de 2,47 milioane lei in cadrul unei operatiuni pentru verificarea si monitorizarea centrelor comerciale si a altor spatii in privinta legumelor si fructelor proaspete.

„ANAF, prin Directia generala antifrauda fiscala, demareaza operatiunea CERES, pentru verificarea si monitorizarea pe perioada verii, a centrelor comerciale si a altor spatii (piete, targuri,etc) in cadrul carora sunt comercializate, in sistem en-gros, marfuri de tipul fructelor si/sau legumelor proaspete”, se arata intr-un comunicat al Agentiei.

In perioada 19 – 20 mai 2017, in cadrul acestei operatiuni, au fost desfasurate actiuni de control la 354 contribuabili, fiind stabilite sume in valoare totala de 2.752.688 lei (amenzi si confiscari).

Potrivit ANAF, s-au aplicat 474 sanctiuni contraventionale principale (378 amenzi si 96 avertismente), valoarea totala a amenzilor fiind de 2.472.618 lei.

De asemenea, s-au confiscat sume (numerar), venituri ilicite si bunuri in valoare totala de 280.070 lei, din care: sume (numerar) in valoare de 63.660 lei; venituri ilicite in valoare de 106.845 lei; bunuri in valoare de 109.565 lei,reprezentand 48.234 kg fructe si legume.

Totodata, ANAF s-a dispus suspendarea activitatii a 4 contribuabili pentru nedotare cu aparate de marcat electronice fiscale, se mai arata in comunicat.

Recent, si ANSVSA a desfasurat, in luna aprilie, 8.728 de controale in unitatile din industria agroalimentara care desfasoara activitati in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, a painii, a produselor de patiserie, a bauturilor racoritoare, a bauturilor alcoolice, dar si a celor de depozitare a produselor alimentare, a semintelor, legumelor si fructelor.

Controalele au vizat aspecte privind calitatea spatiilor de depozitare a produsele alimentare, manipularea, prelucrarea si depozitarea acestora, controlul daunatorilor, documentele prevazute de legislatie si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 175 de amenzi contraventionale in valoare totala de 296.600 lei si au fost acordate 132 avertismente pentru deficiente minore.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE