Presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, a declarat ca fermele romanesti se confrunta cu o lipsa acuta a forte de munca in agricultura.
Mai mult, acesta a sustinut ca Romania plateste anual circa 10 miliarde de euro ca ajutoare sociale, mai mult chiar si de cat Germania, care are atat o populatie mai mare a Romaniei, precum si un PIB mult mai mare.
„Forta de munca e o mare problema, care ni se trage de la inchiderea scolilor agricole. La ora actuala aproape ca nu mai gasesti un om care sa dea cu o matura macar prin ferma. Asta din cauza ca cel mai bine platit e statul degeaba. Avem un record european in ceea ce inseamna ajutoare sociale. De exemplu, Romania plateste, sub diferite forme, 10 miliarde de euro pe an pe ajutoare sociale, la o populatie de 20 de milioane de locuitori si la un PIB de 160 miliarde de euro. In comparatie cu Germania, care cheltuie pe ajutoare sociale 8 miliarde de euro, la 80 de milioane de locuitori si la un PIB de 4.000 miliarde de euro”, a declarat Laurentiu Baciu, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, cu tema „Agricultura Romaniei dupa zece ani de la aderarea in U.E!”.
De asemenea, seful LAPAR a mai spus ca o serie de angajati din cadrul administratiilor locale isi iau scutiri medicale pentru a nu lucra.
Populatia ocupata in agricultura in Romania era de 2,68 milioane de persoane si reprezenta in jur de 29% din totalul populatiei ocupate, in 2012, conform unei statistici INS.
Forta de munca ocupata din agricultura romaneasca a scazut cu 890 mii de persoane fata de anul 2000, cand ocupa o pondere de 41% din totalul populatiei ocupate, insa fata de anii 1980 sau 1989 am ramas practic constanti ca pondere din totalul populatiei ocupate.
Mai mult decat atat, Laurentiu Baciu a mai subliniat si problema vanzarii terenurilor agricole catre straini. „Este foarte grav ce se intampla, degeaba facem strategii pe agricultura, daca nu o sa mai avem obiectul muncii”, a mai spus Baciu.
Conform unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.