Mai multe reziduuri de pesticide in produsele pe care le consumam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproximativ 6,5% din importurile de produse agro-alimentare provenite din tari terte contin reziduuri de pesticide peste limita admisa in Uniunea Europeana, avertizeaza Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA), potrivit EurActiv.com.

Cele mai recente date ale EFSA, colectate in 2014, arata ca reziduurile de pesticide ale produselor agroalimentare au avut o crestere usoara fata de datele inregistrate in 2013.

In ceea ce priveste tarile din blocul comunitar, doar 1,6% din produsele alimentare au inregistrat reziduuri de pesticide peste limita admisa.

Din peste 83.000 de mostre alimentare analizate, 97% au respectat normele in vigoare: 53% dintre ele nu au avut reziduuri de pesticide, iar celelalte s-au incadrat in limitele admise.

La inceputul anului, inspectorii ANSVSA au anuntat ca la un transport de tomate din Iordania au fost gasite reziduuri de pesticide peste limita admisa.

Produsele agroalimentare care ajung in Romania sunt verificate la vama intr-un procent de 20%, in cazul produselor din tari terte UE, si intr-un procent de 10% daca vorbim de cele importate din spatiul comunitar. Doar in cazul unor alerte sau sesizari, autoritatile din Romania pot controla suplimentar marfurile care ajung in tara noastra.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE