Productia de cereale la nivel mondial in 2016 ar trebui sa creasca la 2 569 milioane de tone, in crestere cu 1,5 la suta fata de anul precedent si suficient pentru a creste in continuare stocurile existente, informeaza un comunicat FAO.

Valoarea totala, in dolari SUA, a importurilor de produse alimentare este de asteptat sa scada cu 11 la suta in 2016 la 1 168 miliarde, deoarece facturile mai mici pentru produsele animaliere si alimentele pe baza de cereale compenseaza mai mult decat suficient facturile mai mari pentru peste, fructe si legume, uleiuri vegetale si tipuri speciale de zahar. Cu toate acestea, declinul preturilor la alimente este de asteptat sa fie mai lent pentru natiunile mai vulnerabile economic, multe din acestea avand valute locale in curs de depreciere.

FAO a ridicat previziunile pentru productia de grau la nivel mondial la 742,4 milioane de tone motivata de cresteri in India, SUA si Federatia Rusa – care este gata sa preia de la Uniunea Europeana rolul de cel mai mare exportator de cereale. Utilizarea totala de grau este proiectata sa ajunga la 730,5 milioane de tone, inclusiv o crestere mare in utilizarea de grau de calitate inferioara ca furaje pentru animale.

Productia de orez la nivel mondial se preconizeaza sa se extinda pentru prima data in trei ani, in crestere cu 1,3 la suta, pana la un nivel record de 497.8 milioane de tone, incurajata de ploile musonice abundente din Asia si de cresteri considerabile in Africa. Productia de cereale grosier se vede in crestere cu 1,8 la suta pe an, incurajata de culturile record in S.U.A., Argentina si India.

Preturile la cereale sunt deja in scadere in asteptarea productiei sporite. Obligatiile de tip futures la grau si porumb in Consilul de Comert din Chicago (Board of Trade Chicago) au scazut cu mai mult de 16 la suta de la inceputul anului, in timp ce preturile la orez sunt cotate la cel mai scazut nivel de la inceputul anului 2008.

Productia de manioc, un pilon dietetic principal in Africa unde consumul pe cap de locuitor este mai mare de 100 de kilograme anual, se estimeaza, de asemenea, sa creasca cu 2,6% in acest an la 288 de milioane de tone. Pe de alta parte decizia Chinei de a diminua stocurile sale de porumb pentru industria interna si furaje, a redus preturile internationale si fluxurile comerciale de manioc.

Boabele de soia si alte culturi oleaginoase ar putea ajunge la o productie record in acest an, datorita randamentelor record obtinute in SUA, cu toate ca se asteapta ca cererea sa creasca chiar mai repede. In sectorul zootehnic, pietele produselor lactate sunt, de asemenea, de asteptat sa se intoarca in 2016 la o pozitie de echilibru, dupa o lunga perioada de exces de aprovizionare, dar micsorarea disponibilului de lapte din UE a declansat cea mai mare crestere lunara a preturilor produselor lactate in mai multi ani.

Productia de carne care a stagnat la nivel mondial in 2016, combinata cu cresterea cererii internationale de carne de porc si de pasare, in special de pe pietele din Asia de Est, continua sa sustina cresterea preturilor la carne.

Intre timp productia de peste la nivel mondial, se preconizeaza sa se extinda mai slab anul acesta, cu 1,8 la suta, la 174 de milioane de tone, deoarece este de asteptat ca productia acvaculturii sa se extinda cu 5 la suta, iar productia de peste salbatic capturat sa scada cu 0,9 la suta, datorita, in parte, impactului generat de fenomenul El Nino asupra productiei de sardine, anchovetas si calmari in Pacific.