FAO: Rezervele mondiale de cereale vor creste la 662 milioane de tone pana la sfarsitul lui 2017

Facebook
Twitter

Productia mondiala de cereale pentru 2016 ar trebui sa se ridice la 2.571 milioane de tone, in crestere cu o marja mica fata de previziunile FAO pentru luna octombrie si cu 1,5 la suta mai mult peste nivelul inregistrat in 2015.

Rezumatul FAO privind Cererea si Oferta de Cereale reflecta o imbunatatire substantiala a perspectivelor privind productia mondiala de grau, care este acum de asteptat sa creasca pana la 746.7 milioane de tone, o crestere cu 4,3 milioane fata de previziunile FAO pentru octombrie.

Productia de grau in Federatia Rusa este acum asteptata sa stabileasca un nou record, in timp ce starea vremii favorabile sporeste, de asemenea, perspectivele de randament a productiei in Kazahstan. Cresterea productiei mondiale de grau si orz compenseaza mai mult decat suficient declinul cu 4,8 milioane de tone a recoltei de porumb la nivel mondial in 2016 din cauza deteriorarilor de randament cauzate de vreme in Brazilia, China, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. Previziunea pentru productia de orez la nivel mondial a fost in mare parte neschimbata.

Semnalele care pot fi interpretate din plantarea culturilor de grau de iarna pentru 2017, indica faptul ca in emisfera nordica, agricultorii din SUA reduc zonele cultivate din cauza perspectivelor unor preturi reduse si o perspectiva de export limitat din cauza dolarului SUA mai puternic. Pe de alta parte, culturile de grau din Federatia Rusa si Ucraina sunt mai extinse fata de perioada similara a anului trecut.

In acelasi timp, semanatul pentru culturile cerealiere de vara din 2017 este in curs de desfasurare in tarile din emisfera sudica iar conditiile meteorologice favorabile incurajeaza extinderea culturilor in America de Sud. Se asteapta ca suprafetele de teren cultivate cu porumb in Argentina sa se extinda cu 6 % fata de nivelul si asa ridicat de anul trecut.

Cantitatea totala de cereale intrebuintata pentru sezonul 2016/17 este prognozata acum la 2.562 de milioane de tone, o estimare usor mai ridicata decat in octombrie si cu 1,7 la suta mai mare decat un an in urma.

Un factor principal care a crescut utilizarea cerealelor este cresterea folosirii acestora ca hrana pentru animale la nivel mondial, crestere estimata la 2,7 la suta. Utilizarea de grau pentru hrana animalelor fiind incurajata de provizii ample de grau de calitate inferioara, este de asteptat sa creasca cu 6,1 la suta, pana la 146,6 milioane de tone, un record absolut.

Consumul alimentar de cereale la nivel mondial este estimat la 1.106 milioane de tone, in crestere cu 1,3 la suta fata de anul precedent si suficient pentru a mentine un nivel stabil de consum pe cap de locuitor la nivel global. Rezervele mondiale de cereale vor creste probabil la aproape 662 milioane de tone pana la sfarsitul sezonului 2017 datorita stocurilor de grau in crestere, in special in China, SUA si Rusia.

Stocurile de cereale grosier sunt proiectate sa scada cu 1,7 procente din cauza reducerilor in China, Brazilia si Africa de Sud. Rezervele de orez la nivel global sunt asteptate sa scada usor la 169,8 milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE