Sezonul de comercializare curent (2017/18) se estimeaza sa se incheie cu un bilant record pentru grau si porumb in urma recoltelor mai bune decat cele anticipate anterior, se arata in cele mai recente previziuni ale FAO.

,,Pietele globale ale tuturor cerealelor importante raman bine echilibrate, sustinute de bilanturi record”, potrivit raportului FAO privind cererea si oferta de cereale. Se asteapta ca raportul dintre stocuri si consum sa ajunga la cel mai inalt nivel in ultimii 16 ani.

Indicele FAO pentru preturile la alimente a ramas practic neschimbat in luna ianuarie fata de luna precedenta si a fost cu 3% mai mic decat nivelul de la sfarsitul anului trecut, conform raportului privind preturile la alimente, publicat astazi.

Recoltele record vor duce la cresterea rezervelor

Estimarile actualizate ale FAO pentru productia mondiala de cereale in 2017 sunt de 2 640 milioane de tone, ceea ce este cu 1,3% mai mare decat in 2016 si prezinta un nou record mondial.

Estimarile au fost majorate cu 13,5 milioane de tone din decembrie, iar productia de cereale grosiere a crescut in principal datorita cresterii productiei de porumb din China, Mexic si Uniunea Europeana.

De asemenea, FAO a actualizat previziunile privind productia de grau in 2017 datorita estimarilor unor recolte bune din Canada si Federatia Rusa, precum si previziunile pentru productia de orez dupa ce volumul productiei a fost recalculat in China.

Consumul prognozat al cerealelor in sezonul 2017/18 a fost de asemenea revizuit: in prezent, acesta a crescut cu 1,4% fata de nivelul din 2016/17. Revizuirea ascendenta reflecta o crestere semnificativa a cererii de cereale furajere. Cererea de hrana pentru animale este estimata sa atinga un nivel record, pe fondul cresterii semnificative din partea Braziliei, a Chinei, a UE si a Mexicului.

Deoarece oferta globala de cereale va creste mai repede decat cererea, se estimeaza ca rezervele vor creste in comparatie cu nivelurile deja ridicate la momentul deschiderii sezonului, fapt care va asigura un raport confortabil dintre stocuri si consum, la o rata de 27,7%- cea mai mare valoare a acestui indicator din 2001/02.

Intre timp, este de asteptat ca volumul comertului international sa fie redus nesemnificativ pentru toate culturile majore, cu exceptia porumbului.

Preturile materiilor prime alimentare se mentin in general stabile

 Indicele FAO pentru preturile alimentelor a inregistrat in medie 169,5 puncte in ianuarie, fiind aproape neschimbat fata de luna precedenta, ca si cresterea preturilor pentru cerealele de uz crent si uleiul de palmier, care au fost compensate de cotatiile in scadere pentru zahar, unt si branza.

Indicele FAO pentru preturile la cereale a crescut cu aproape 2,5% din decembrie, deoarece efectul ofertei abundente a fost mai mult decat compensat de temerile legate de conditiile meteorologice nefavorabile si de slabirea dolarului american. Indicele, care include cotatiile pentru grau, orez si cerealele grosiere, inclusiv porumb, a crescut cu 6,3% fata de ianuarie 2017.

Indicele FAO pentru preturile la alimente este un indice lunar calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cele cinci grupe principale de alimente.

Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a ramas practice neschimbat in ianuarie, deoarece valorile uleiului de palmier au crescut moderat, in timp ce cele pentru uleiurile de floarea-soarelui si de rapita au scazut.

Indicele FAO pentru preturile la lactate a scazut cu 2,4% din decembrie 2017. Cotatiile internationale mai mici pentru unt si branza – impulsionate de proviziile abundente in emisfera nordica si Australia – au compensat preturile mai mari la laptele praf.

Indicele FAO pentru preturile la zahar a scazut cu 1,6%, ceea ce inseamna mai mult de 30% fata de nivelul din anul anterior, determinat de o productie masiva si disponibilitati ample de export.

Indicele FAO pentru pretul la carne a ramas aproape neschimbat fata de luna precedenta, din cauza cererii de import scazute pentru pasarile de curte si carnea de porc care a compensat cererea mai mare de carne de ovine si cantitatile reduse de carne de vita oferite spre vanzare din Oceania.