Anul 2017 a fost unul sub medie pentru apicultura romaneasca, insa situatia a mai evoluat putin fata de anul precedent, cand s-a inregistrat cea mai slaba productie de miere din ultimii 40 de ani. Fenomenele meteo mai favorabile dar si anumite restrictii pentru folosirea neonicotinoidelor au avut un impact pozitiv in apicultura, lucru reflectat in productia de miere.
Chiar daca productia inregistrata in acest an insumeaza putin peste jumatate din media anuala, apicultorii sunt resemnati, avand in vedere productia dezastruoasa de anul trecut. ,,Productia a fost cam de 60% din media anuala de 25.000 de tone. Dupa estimarile noastre s-au facut cam 15.000 de tone. Nu este foarte mare, dar tot este mai bine decat anul trecut, cand productia a fost dezastruoasa’’, a declarat Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) pentru Stiri Agricole.
Si anul acesta, principalele sortimente de miere obtinute au fost cea de salcam, de floarea-soarelui si cea poliflora. Productia a variat foarte mult in functie de zona, iar cele mai insemnate cantitati de miere au fost obtinute in vestul si in sud-estul tarii. ,,Productia difera mult in functie de tipul mierii. De exemplu, in vestul tarii s-a inregistrat cea mai mare productie la mierea de salcam, pe cand in sud nu s-a facut deloc. In zona Tulcei a fost o productie buna de miere de floarea-soarelui’’, mai explica seful ACA.
Anul apicol 2016, cel mai slab din ultimii 40 de ani
Din cauza unei serii de fenomene nefavorabile petrecute in lant, dar mai ales din cauza vremii, anul 2016 a reprezentat un dezastru pentru apicultura romaneasca, cu cea mai slaba productie inregistrata in ultimii 40 de ani.
,,Anul 2016 a fost un an dezastruos pentru apicultura. A fost inghetul timpuriu care a distrus plantele si albinele nu au mai avut cum sa faca mierea. In apicultura ne bazam foarte mult pe conditiile de clima iar daca mama-natura nu tine cu noi, nu prea avem ce sa facem’’, mai precizeaza Ioan Fetea.
Conditiile climatice, factor decisiv pentru productiile in apicultura
In apicultura, conditiile climatice afecteaza cel mai mult productia, chiar si un simplu inghet putand sa diminueze semnificativ cantitatea de miere obtinuta pe acel an. ,,Anul 2017 nu a fost cu mult mai bun fata de 2016 insa productiile au fost putin mai bune. Motivul pentru aceasta crestere sunt conditiile climatice mai bune. In apicultura nu poti sa ai rezultate daca natura nu te ajuta’’, a declarat Presedintele ACA.
Tot din aceasta cauza, specialistii nu pot aprecia productia de anul viitor, iar singura estimare se poate face pe baza prognozelor meteo in avans. ,,Pentru anul viitor nu stim. Va dati seama ca speram sa fie un an mai bun. Pana acum nu am primit o prognoza meteo detaliata de la ANM pentru 2018, insa speram ca la anul vremea sa tina cu noi’’, explica Ioan Fetea, seful ACA.
Tot mai multi tineri, interesati de apicultura
Chiar daca nu este o industrie usoara, tot mai multi tineri isi arata interesul pentru apicultura si doresc sa investeasca in acest domeniu. Cu toate acestea, este nevoie de multa munca, daruire si pasiune, pentru ca un tanar apicultor sa atinga culmile succesului.
,,Cine vrea sa se apuce de apicultura, trebuie in primul rand sa iubeasca activitatea aceasta, sa iubeasca albina. Nu trebuie sa priveasca aceasta activitate ca pe o afacere si trebuie sa inceapa sa o faca din pasiune. Pentru un tanar care vrea sa plece pe acest drum este bine sa vorbeasca si cu apicultori mai vechi, care au cunoscut atat perioade de glorie cat si esecuri. Sfaturile ii vor ajuta mult’’, recomanda Presedintele ACA, Ioan Fetea.
Persoanele care doresc sa infiinteze o afacere in domeniul apiculturii pot accesa fondurile aferente Programului National Apicol pentru perioada 2017-2019, sprijin oferit prin APIA. De asemenea, prin Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, solicitantii pot accesa un sprijin nerambursabil de 15.000 de euro, care poate fi folosit pentru infiintarea/dezvoltarea unei exploatatii apicole.