MADR: noul Plan pentru plati directe ar putea intarzia acordarea subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prezent la reuniunea Grupului de la Visegrad, secretarul de stat Alexandru Potor a declarat ca Romania are rezerve privind Planul strategic pentru schemele de plati directe, din cauza duratei lungi de aprobare a acestuia, timp in care s-ar putea crea o nationalizare a acestor plati si ar putea genera penalitati, noteaza Agerpres.

,,In data de 25 ianuarie 2018, la Budapesta, a avut loc reuniunea Grupului de la Visegrad (Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia) si Bulgaria, Croatia, Romania si Slovenia, care a avut ca scop realizarea unui schimb de opinii privind unele aspecte financiare ale PAC dupa 2020 si obiectivele inaintate de Comisie prin comunicarea sa privind viitorul sectorului alimentar si al agriculturii’’, se arata intr-un comunicat emis de MADR.

Conform opiniei officiale a Ministerului Agriculturii, Romania este rezervata in privinta Planului strategic de plati directe, fiind ingrijorata de perioada mare de implementare a planului, timp in care platile nu ar ajunge la beneficiari in timp util si s-ar putea forma un fenomen de nationalizare al platilor.

,,Un pilon de dezvoltare rurala puternic va asigura continuarea modernizarii si crearea locurilor de munca, necesare pentru vitalitatea acestor zone. O fila de buget PAC distincta trebuie alocata cercetarii agricole. Romania a mai sustinut ca masuri ca plafonarea platilor directe si co-finantarea din bugetele nationale vor afecta capacitatea PAC de a asigura un acces egal pe piata unica si la fondurile UE in domeniul agricol’’, se mai specifica in comunicat.

MADR: negocierile pentru planul de plati directe vor fi dificile

In ceea ce priveste stadiul negocierilor pentu Planul strategic de plati directe, reprezentantii Ministerului Agriculturii declara ca exista cateva puncte comune cu care tarile membre au fost de accord insa exista si multe divergente, lucru ce dovedeste ca negocierile vor fi destul de dificile pe anumite subiecte mai delicate.

“In acest context, Slovenia a decis sa nu semneze declaratia comuna din 25 ianuarie datorita faptului ca nu este de acord cu convergenta externa a platilor directe, nefiind in interesul fermierilor acestei tari, datorita faptului ca plata directa pe hectar in acest stat este peste media europeana’’, arata comunicatul.

Phil Hogan, prezent la reuniunea Grupului de la Visegrad

Cea mai inteleapta decizie acum, in opinia sa (n.r. Phil Hogan), este sa avem o politica bine construita si promovata, usor de explicat fermierilor, pentru ca apoi sa convingem cu obiective si argumente ca PAC are nevoie de un buget consistent pe masura obiectivelor si provocarilor cu care se confrunta’’, declara ministerul.

Comisarul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan a fost prezent la eveniment, unde a declarat ca Planurile Strategice ale PAC reprezinta cea mai buna modalitate de adaptare a mecanismelor acestei politici realitatilor nationale din fiecare stat membru.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE