Situatia platilor directe, discutata la Paris. Iata cine a reprezentat Romania

Facebook
Twitter

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Dumitru Botanoiu, a participat la cea de-a 55-a editie a Salonului International pentru Agricultura (SIA), ca urmare a invitatiei ministrului Agriculturii si Alimentatiei Publice din Republica Franceza, domnul Stephane Travert.

La SIA 2018, pe 24 si 25 februarie 2018, Secretarul de Stat Botanoiu a avut mai multe intalniri de lucru cu presedinti ai diverselor asociatii de profil pe teme de interes comun. Astfel, Daniel Dumitru Botanoiu s-a intalnit cu: presedintele Organizatiei Producatorilor de Seminte din Franta, presedintele Organizatiei Producatorilor de Cereale si Oleaginoase si cu directorul general al Organizatiei Producatorilor Independenti de Vin, dar si cu presedintele Federatiei Crescatorilor de Ovine din tara cocosului galic.

Simplificarea Politicii Agricole Comune, adusa inca o data in discutie

In cadrul discutiilor purtate cu acestia, temele abordate au vizat problemele cu care se confrunta aceste sectoare de activitate: producerea de samanta, cresterea ovinelor, piata funciara, piata si pretul produselor vegetale etc, dar si necesitatea colaborarii intre cele doua state astfel incat producatorii agricoli din ambele tari sa poata asigura hrana de calitate consumatorilor, simplificarea Politicii Agricole Comune, impartirea corecta a valorii adaugate in sector.

S-a reiterat pozitia Romaniei referitoare la PAC: neadoptarea masurilor privind plafonarea platilor directe, mentinerea sprijinului cuplat, sustinerea tinerilor, a cercetarii si a inovarii.

Cu ocazia acestei deplasari, Secretarul de Stat Botanoiu a luat parte la seminarul la nivel inalt cu tema „Crearea si distribuirea valorii in sectorul agricol”, la sediul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei din Paris, Franta, in cadrul caruia s-au dezbatut teme legate de starea generala a agriculturii si a alimentatiei.

La eveniment au participat peste 70 de ministri ai agriculturii, secretari de stat, ambasadori din statele europene, dar si din Africa, Asia si America Latina. Obiectivul seminarului a fost acela de a gasi solutii si raspunsuri la intrebarile legate de repartizarea echitabila a valorii adaugate in acest domeniu, cu scopul imbunatatirii statutului fermierilor.

Programul ,,Tomate Romanesti”, prezentat in cadrul intalnirii

Mai mult, s-au cautat formule noi pentru a raspunde asteptarilor consumatorilor, cat si pentru promovarea unei alimentatii sanatoase, sigure si durabile. In cadrul celei de-a doua intalniri, Secretarul de Stat Daniel Botanoiu a prezentat ”Programul tomate romanesti”, care a fost extrem de apreciat de catre participanti.

Cea de-a 55-a editie a Salonului International pentru Agricultura (SIA), eveniment organizat anual la Paris, si-a deschis portile sambata, 24 februarie 2018 si va ramane deschis pana pe 04 martie 2018.

Evenimentul atrage anual circa 30.000 de specialisti din domeniul agricol si agroalimentar care au oportunitatea de a consolida si dezvolta noi relatii comerciale. Tema SIA de anul acesta este: „Agricultura: o aventura colectiva”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE