Ministrul Agriculturii a declarat recent ca perioada de depunere a cererilor pentru subventii la APIA, cuprinsa intre 1 martie si 15 mai nu se va mai prelungi, noteaza Mediafax.
,,Daca de la 1 martie incepe depunerea cererilor, pe 15 mai se inchid obloanele si acest proces se incheie. Daca vreun fermier, din diferite motive, nu reuseste sa ajunga sa depuna cererile pentru a fi introduse in procesul de inregistrare, el ramane in afara proiectului, ramane fara subventii. Este obligatoriu ca fiecare fermier, care primeste o instiintare de la APIA, sa se prezinte in intervalul orar stabilit, pentru a nu se crea aglomeratii si cozi. Intr-un cuvant, sa nu pierdem niciunii dintre noi timpul’’, a declarat seful MADR.
Daea: ,,Perioada de depunere nu se prelungeste cu niciun minut’’
Intrebat despre perioada de depunere a cererilor de subventii agricole catre APIA si daca aceasta ar mai putea fi prelungita pentru fermierii care nu vor reusi sa le depuna pana la data de 15 mai, ministrul Daea a raspuns negativ.
,,Perioada de depunere a cererilor nu se prelungeste nici cu un minut, pentru ca aceasta perioada regleaza toate perioadele care urmeaza, si anume, cea de control, iar din 16 octombrie 2018 procedura de declansare a avansurilor fermierilor”, mai precizeaza ministrul Daea.
Seful MADR: 2017 este primul an cand subventiile s-au dat la timp
Petre Daea a laudat eforturile autoritatilor din domeniul agricol si ale subordonatilor sai precizand ca in anul 2017, subventiile s-au acordat la timp pentru prima oara ,,pe un calendar rapid, cerut de fermierii tarii’’, printr-un efort bugetar decis de Guvern ,,care inseamna peste 2,7 miliarde de euro in total’’.
In ceea ce priveste sumele restante de anul trecut, ministrul a precizat ca acestea vor fi platite integral pana la data de 31 martie. Plata avansului subventiilor pe 2017 a fost inceputa deja, inca din octombrie anul trecut, cand a fost acordat un procent de 70% din sumele pe suprafata.
Ministrul Agriculturii a linistit fermierii spunand ca sistemul informatic este perfect functional si ca exista persoane abilitate care sa intervina in cazul oricarui eveniment neplacut, in conditiile in care ,,pana la 15 mai se depun cererile si apoi avem perioada de procesare pana la 1 iulie’’, spune ministrul.
O singura Cerere Unica de Plata pentru toata lumea
Pentru sesiunea de anul acesta, fermierii vor trebui sa depuna o singura cerere de plata pentru toate suprafetele de teren, indifferent de localitate, cu conditia sa precizeze fiecare suprafata in cerere, impreuna cu locatia sa exacta.
,,Arendatorul, concedentul, locatorul si/sau comodantul nu beneficiaza de plati pentru terenul/animalele arendat(e), concesionat(e) inchiriat(e) si/sau imprumutate spre folosinta. Fermierii care beneficiaza de renta viagera pentru suprafetele arendate/instrainate conform Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, cu modificarile si completarile ulterioare, nu beneficiaza de plata pentru terenul arendat/instrainat”, se precizeaza intr-un comunicat APIA.
Pentru suprafetele ce totalizeaza mai putin de 50 hectare, fermierii vor putea depune cererile la un centru local APIA iar fermierii ce solicita subventii pentru o suprafata mai mare de 50 ha vor trebui sa depuna cererea la unul din centrele judetene.