padure de vanzare

Senatul aproba defrisarea padurilor virgine daca sunt considerate zone de utilitate publica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Proiectul care prevede ca anumite terenuri si unitati forestiere pot fi ocupate temporar in cazul unor lucrari de reabilitare, exploatare si modernizare ale unor aspecte de utilitate publica, a fost adoptat de Senat zilele trecute, noteaza Mediafax.

Proiectul are mai multi initiatori, provenind din gruparile politice PSD, ALDE si UDMR, fiind adoptat cu 82 de voturi pentru, 12 voturi impotriva si doua abtineri.

,,Scoaterea definitiva si ocuparea temporara a terenurilor din fondul forestier national necesare realizarii, dezvoltarii, intretinerii si modernizarii sistemelor de utilitati publice in vederea asigurarii securitatii si sanatatii oamenilor si animalelor, este permisa inclusiv pentru suprafetele cuprinse in zona de protectie stricta, zona de protectie integrala si zona de conservare durabila a ariilor naturale protejate, rezervatii naturale precum si pentru suprafetele incluse in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania ori care intrunesc criteriile si indicatorii pentru includerea in Catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania’’, se specifica intr-un amendament al Comisiei de administratie publica a Senatului.

Tot in proiect se mai precizeaza ca in caz de necesitate, fondul forestier va fi ocupat in mod gratuit in cazul in care este proprietate publica si in urma unei negocieri cu proprietarul in cazul in care este proprietate privata.

Serban Nicolae sustine ca actuala propunere legislativa sprijina comunitatile locale

,,E vorba de servicii publice comunitare. Eu, in general, nu cred foarte tare in ecologistii de asfalt, in cei care merg cu masini cu combustibil fosil, dar se duc in weekend la munte si merg cu bicicleta pentru ca ei iubesc natura. Ipocrizia asta face ca, in realitate, sa fie traversate ariile naturale protejate de infrastructura majora – de conducte de gaze, de magistrale de gaze, de linii de inalta tensiune si de alte asemenea, ceea ce arata ca acolo unde este nevoie se gaseste intelegere daca exista un interes. Dar e vorba de servicii publice comunitare, de interes comunitar evident’’ ,a declarat senatorul Serban Nicolae.

Tot Nicolae a declarat despre comunitatile romanesti ca nu mai trebuie tinute in Evul Mediu spunand: ,,Sa tinem comunitatile romanesti in Evul Mediu, cu fose septice, cu puturi seci, cu vidanje s.a.m.d., de dragul unor presupuse protectii de arii naturale este inacceptabil in secolul XXI”, a spus Serban Nicolae.

Opozitia considera ca prin aceasta masura se distruge natura

Senatorul USR, Allen Coliban a criticat aceasta masura si sustine ca este daunatoare pentru natura. „PSD-ALDE inteleg sa incalce directivele si procedurile europene, certificand prin lege ca interesul economic sa fie prioritar in fata celui privind protectia naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate si a padurilor virgine se va face fara compensatii financiare”, a declarat senatorul USR.

Acest proiect a fost depus la Senat in luna iulie si a primit unda verde in doar cateva luni de la depunere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE