UE planuieste sa schimbe modul de acordare al platilor directe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conform ultimelor date EUROSTAT, fermele din Uniunea Europeana se bazeaza tot mai mult pe angajatii sezonieri si pe munca familiala. In acest context, numarul persoanelor angajate in sectorul agricol a suferit o scadere continua din 2005 pana in prezent, ajungand de la 11,7 la doar 9,5 milioane de angajati cu  norma intreaga, pe tot teritoriul UE.

Dupa previziunile Comisiei Europene, numarul muncitorilor cu norma intreaga din agricultura va scadea si mai mult si va ajunge la doar 6,6 milioane pana in 2030. Aceasta scadere de personal va fi cauzata in mare parte de progresele tehnologice tot mai accentuate, care vor reduce necesitatea de personal in agricultura.

De asemenea, CE considera ca si caracteristicile socio-demografice vor contribui la aceasta reducere de personal, in conditiile in care agricultorul mediu din UE este barbat si trecut de varsta a doua.

Masurile PAC au redus saracia in mediul rural

Conform constatarilor Bancii Mondiale, masurile PAC au avut un impact pozitiv atat asupra agriculturii cat si asupra nivelului de trai din comunitatile rurale, pentru cel putin jumatate din statele membre.

Politica Agricola Comuna a ajutat la crearea a noi locuri de munca si a oferit un sprijin financiar insemnat detinatorilor de teren agricol, prin platile directe.

Platile directe, extrem de utile pentru agricultura

Conform unui studiu recent, platile directe s-au dovedit a fi cele mai bune mecanisme de gestionare a riscurilor din interiorul UE, prin instrumentele de stabilizare a veniturilor si asigurare a culturillor, pentru fermierii care au avut de suferit in urma fenomenelor meteo nefavorabile.

Platile directe s-au dovedit cruciale pentru fermierii care au suferit pierderi partiale si totale de recolta in urma unor calamitati naturale, ajuntandu-i pe acestia sa-si stabilizeze veniturile si dispuna de capitalul necesar investitiilor din anul agricol viitor.

O noua conditie pentru acordarea platilor directe

Hans Bruyninckx, reprezentantul Agentiei Europene de Mediu considera ca furnizarea datelor privind terenurile ar trebui sa devina o conditie prealabila pentru incasarea platilor directe. Aceasta schimbare precum si alte modificari ale PAC, au fost discutate in cadrul Conferintei Agri Outlook.

Confinantarea nationala pentru platile directe este o alta schimbare ceruta in cadrul noii Politici Agricole Comune. Ministrul francez al Agriculturii se opune confinantarii nationale a platilor directe dupa anul 2020. Atunci cand Comisia Europeana a explicat ca platile directe ale agricultorilor ar putea fi constituite din confinantare nationala pentru noul PAC, ministrul francez si-a exprimat opozitia fata de aceasta schimbare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE