Lapte praf produs in Franta, contaminat cu Salmonella

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

UPDATE: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit o nouă notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, prin care Punctul Naţional de Contact al Sistemului din Franţa a informat oficial că România nu se află pe lista de distribuție a produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), contaminate cu Salmonella Enterica.

In data de 4 decembrie 2017, Punctul National de Contact al Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje din Franta a informat Comisia Europeana cu privire la contaminarea cu Salmonella Enterica a unei game de alimente cu destinatie nutritionala speciala (lapte praf formula pentru bebelusi), produsa in Franta, informare care a fost incadrata de catre Comisia Europeana la notificare de alerta.

Informatiile primite pana in acest moment de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin Punctul National de Contact al Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje din Romania (PNC SFAAF RO), arata ca distributia produselor contaminate s-a facut catre state terte din Asia si Africa.

PNC SRAAF RO nu a primit nicio notificare oficiala din partea Comisiei Europeane sau din partea structurii omoloage din Franta, cu privire la distributia pe teritoriul Romaniei a produselor incriminate.

Ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public, referitoare la prezenta in Romania a acestor produse contaminate, ANSVSA a solicitat PNC SRAAF Franta si Comisiei Europene informatii suplimentare, respectiv eventuale date despre retinerea oficiala a loturilor incriminate pe teritoriul Frantei sau eventuala distributie a acestora pe teritoriul Romaniei.

In urma acestei solicitari, PNC SRAAF Franta a comunicat catre ANSVSA faptul ca loturile incriminate si tarile comunicate public de catre autoritatile franceze sunt date preliminare si nu inseamna ca aceste produse contaminate au fost distribuite sau comercializate in aceste tari.

Seful MADR sustine ca situatia este sub control

Intrebat cum se poate gestiona aceasta situatie si daca astfel de produse se regasesc pe teritoriul noastre, Petre Daea a explicat: ,,Am vazut informatia, dar daca era o problema sistemul rapid de alerta intra automat in functiune si atunci, in cateva minute, stia Europa toata ce se intâmpla. Am luat legatura cu presedintele ANSVSA (Autoritatea sanitara veterinara, n.r.) si l-am rugat sa ia legatura cu omologul din Franta si a facut demersul necesar. Deocamdata nu exista nicio problema pentru Romania si iata o dovada in plus ca trebuie sa producem si sa mancam produsele noastre care cu siguranta le cunoastem si le pastram in siguranta deplina’’

Ancheta la nivelul Frantei, cat si la nivelul Comisiei Europene, este in curs de desfasurare

In cazul in care Romania va fi notificata oficial de catre Comisia Europeana sau de catre PNC SRAAF Franta, cu privire la o eventuala distributie pe teritoriul national a acestor produse, ANSVSA va informa de indata toate institutiile competente pentru gestionarea si finalizarea in cel mai scurt timp a acestei situatii, in vederea protejarii sanatatii consumatorilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE