Parteneriat intre Romania si Republica Moldova pentru siguranta alimentelor

Facebook
Twitter

Inchiderea oficiala a doua dintre proiectele bilaterale Romania – Republica Moldova, derulate intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Agentia pentru Siguranta Alimentelor si Ministerul Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului din Republica Moldova a avut loc la Chisinau, in data de 12 decembrie 2017. Cele doua proiecte au fost finantate de catre Ministerul Afacerilor Externe, in perioada 2012 – 2015, avand un buget total in valoare de 600.000 de euro.

La eveniment au participat Excelenta Sa, Daniel IONITA, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, viceministrul ministerului Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului, Vasile LUCA, secretarul de stat al ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Tatiana MOLCEAN, secretarul general al Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Stelian CARAMITRU,  directorul general al Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor, Gheorghe GABERI si alti oficiali din Romania si Republica Moldova.

Cele doua proiecte au marcat o colaborare de peste 10 ani intre ANSVSA si institutiile similare din Republica Moldova, cu impact major in dezvoltarea serviciilor veterinare si pentru siguranta alimentelor.

Demarat la sfarsitul anului 2012, in urma semnarii acordului tehnic intre Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare al Republicii Moldova si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania, proiectul ,,Crearea si functionarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non – animala’’ a avut ca obiectiv dotarea cu aparatura de inalta performanta a laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide in plante, sol si productia de origine non-animala, precum si instruirea unor experti din Republica Moldova in domeniul pesticidelor.

Proiect finantat de Ministerul de Externe al Romaniei

Proiectul a fost finantat de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, prin bugetele ODA pe anii 2012 si 2014, cu suma de 300.000 de euro, respectiv 200.000 de euro. Ca urmare a semnarii, in anul 2015, a Acordului Tehnic intre Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor a Republicii Moldova si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Romania, a fost demarata implementarea proiectului ,,Intarirea capacitatii institutionale a Agentiei Nationale pentru Siguranta Alimentelor’’, care a avut ca obiectiv instruirea de experti pentru crearea si implementarea in Republica Moldova a unui sistem european de asigurare a sanatatii animalelor.

Proiectul a fost finantat de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, prin bugetul ODA pe anul 2015, cu suma de 100.000 euro. Au fost realizate programe de supraveghere si control, inclusiv in domeniul aplicarii si al dezvoltarii unor metode de laborator. De asemenea, proiectul a asigurat finantarea necesara achizitionarii de kit-uri si reactivi, necesari analizelor de laborator pentru gripa aviara si boala de Newcastle.

Prin intermediul acestor proiecte, ANSVSA a continuat seria activitatilor menite sa vina in sprijinul procesului de reorganizare al serviciilor veterinare din tara vecina, in spiritul conceptului european al sigurantei alimentelor.

Colaborarea intre specialistii din cele doua tari, care s-a bucurat de sprijinul constant al Ministerului de Externe si al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, s-a inscris in suita de actiuni prin care Romania sustine parcursul european al Republicii Moldova si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor din aceasta tara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE