FAO: preturile alimentelor au inceput sa scada

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a anuntat ca preturile globale ale alimentelor au inregistrat o scadere usoara in luna noiembrie. Chiar daca preturile uleiurilor vegetale si ale zaharului au inregistrat o crestere, acestea au fost contracarate de scaderea accentuata a preturilor lactatelor.

In fiecare luna, FAO calculeaza indicele Food Price Index, prin care stabileste o medie a pretului unui cos de alimente, din care fac parte produse ca uleiuri vegetale, lactate, cereale sau zahar. Conform organizatiei, indicele acestui cos a inregistrat o scadere usoara in luna noiembrie, cu 0,5% mai mica decat in luna precedenta.

Acest declin este motivat de scaderea indicelui produselor lactate cu 4,9%, produse ca untul, praful de lapte integral sau branzeturile, al caror indice s-a depreciat in aceasta luna. Conform FAO, indicele preturilor la zahar a crescut cu 4,5% in luna noiembrie iar cel al uleiurilor vegetale (soia, palmier, floarea-soarelui) a crescut cu 1,2%.

In schimb, indicele FAO pentru preturile la carne nu a suferit schimbari, datorita diferentei dintre scaderea preturilor la carnea de porc si accentuarea celor la carnea de bovine. Si pretul la cereale a inregistrat o usoara crestere, cauzata in mare parte de aprecierea cu 1,1% a cotatiilor internationale la orez.

Stocuri mai mari de cereale la nivel mondial

Conform FAO, stocurile mondiale de cereale sunt mult mai ridicate in noiembrie, decat in luna precedenta, situandu-se la o valoare cu 13,4 milioane te tone mai mare decat in octombrie si astfel, productia mondiala de cereale a ajuns la 2.627 milioane de tone.

In prezent, productia mondiala de grau a atins valori de 754,8 milioane de tone, in timp ce productia de orez este cotata la 500,8 milioane tone. Cu toate acestea, valorile din 2017 sunt mai reduse fata de cele din anul precedent, cand productia mondiala de cereale a fost cea mai ridicata.

Estimarile FAO ne arata ca productia mondiala de cereale urmeaza sa inregistreze valori record si sa ajunga la 726 milioane de tone. Acest lucru este in special valabil in cazul stocurilor de porumb si grau.

In ceea ce priveste rata globala de rezerve versus utilizare, stocurile mari vor asigura un raport de 27,3% pana la sfarsitul anului, atingand astfel cea mai mare valoare din ultimii 16 ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE