Tot mai multi fermieri afectati de politicile comerciale neloiale

Facebook
Twitter

Conform unei dezbateri publice o majoritate puternica de persoane sustine initiativa Uniunii Europene de a stopa practicile comerciale neloiale din lantul alimentar si de a asigura o concurenta loiala pentru toti fermierii.

90% dintre respondenti au fost de acord intr-o oarecare masura ca practicile comerciale neloiale inca exista pe piata, aducand in discutie probleme ca platile pentru produsele agroalimentare efectuate mai tarziu de 30 de zile si schimbarile unilaterale sau retroactive la contracte.

– 94% dintre respondenti au fost de acord ca practicile comerciale neloiale au efecte negative pentru fermieri;

– 95% dintre respondenti au fost de acord ca trebuie luate masuri pentru stoparea acestui fenomen;

– 87% dintre respondenti considera ca aceste masuri trebuie luate de catre reprezentantii Uniunii Europene.

Alte practici care ii afecteaza pe fermieri sunt renuntarea in ultimul moment la o comanda pentru produse perisabile, solicitarea platii in avans pentru a semna un contract sau solicitarea unui onorariu fermierilor, pentru a le plasa produsele intr-un loc cu un vad comercial mai bun.

Cei mai multi respondenti sustin ca aceste practici au loc in mod frecvent, si ca fermierii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma lor. In ceea ce priveste masurile necesare, respondentii considera ca Uniunea Europeana este cea mai abilitata sa rezolve aceasta situatie, printr-o mai buna aplicare a legilor si prin asigurarea unei echitati concurentiale pe piata.

Phil Hogan: fermierii raman cu o cota tot mai mica din valoarea adaugata aferenta produselor

Comisarul UE pentru agricultura, Phil Hogan, si-a exprimat de asemenea ingrijorarea in ceea ce priveste practicile comerciale neloiale si a subliniat importanta existentei unui lant de distribuitie echitabil.

,,Fermierii raman cu o cota tot mai mica a valorii adaugate generate in interiorul lantului alimentar din UE. Pentru a rezolva aceasta problema, Comisia Europeana va propune din 2018 anumite masuri, pentru a imbunatati functionalitatea lantului de distributie alimentara, prin intarirea pozitiei fermierilor pe piata si protejarea lor de viitoare astfel de situatii’’ a declarat Phil Hogan.

Masuri concrete de stopare a practicilor comerciale neloiale din prima jumatate a 2018

In urma concluziilor trase din aceste studii, Comisia Europeana doreste sa faca anumite propuneri legislative, prin care sa stopeze practicile comerciale neloiale, chiar din prima jumatate a anului 2018. Anumite masuri care au ca scop consolidarea puterii de negociere a fermierilor au fost deja adoptate si fac deja parte din Regulamentul Organizarii Comune a Pietei.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE