Anuntul ANSVSA in privinta sigurantei alimentare

Facebook
Twitter

Reprezentanti ai Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Authority – EFSA) au participat recent, alaturi de experti din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai autoritatii omoloage din Bulgaria, la conferinta cu tema „Incredere in stiinta pentru o alimentatie sigura“.

Prezentarile, sustinute de catre specialisti din Romania, Bulgaria, dar si de reprezentanti ai EFSA, au vizat teme precum: dermatoza nodulara bovina, rezistenta antimicrobiana, securitatea alimentelor, sistemul de colectare date pentru EFSA, si nu in ultimul rand oportunitatile si beneficiile expertilor romani in calitate de membri in cadrul Grupurilor Consultative Stiintifice si a Comitetelor Stiintifice ale EFSA.

Cu acest prilej, reprezentantii institutiei europene au reinnoit apelul catre specialistii prezenti la eveniment, de a se alatura membrilor Grupurilor Consultative Stiintifice ale EFSA, grupuri organizate pe diverse domenii de expertiza, precum: siguranta alimentelor, sanatatea animalelor si protectia mediului.

Apelul EFSA pentru aceste Grupuri Consultative Stiintifice a fost lansat pe data de 1 iunie si se va incheia pe data de 8 septembrie a acestui an.

Detalii se regasesc pe site-ul ANSVSA, accesand link-ul: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170601

Presedintele ANSVSA, dr. Geronimo Branescu, a afirmat ”Am convingerea ca expertiza specialistilor din Romania si Bulgaria poate aduce o contributie considerabila, la nivel de cercetare stiintifica, in toate domeniile in care EFSA isi desfasoara activitatea. Este evident ca, doar in stransa colaborare cu EFSA vom putea reusi sa asiguram un nivel inalt de protectie al consumatorilor in ceea ce priveste siguranta alimentelor, sa mentinem si sa crestem increderea consumatorilor in alimentele de pe piata Uniunii Europene. Cooptarea de experti, din Romania si Bulgaria in Grupurile Consultative Stiintifice ale EFSA, va reflecta diversitatea geografica a expertizei stiintifice in Uniunea Europeana, o preocupare constanta a EFSA in activitate sa.”

Stransa colaborare intre EFSA si autoritatile nationale ale Statelor Membre este o conditie necesara pentru ca Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF) si alte mecanisme europene sa functioneze. Cooperarea este concretizata prin Punctele Focale EFSA si participarea specialistilor Autoritatii in grupurile de lucru sau retelele de experti ale EFSA.

Rolul Punctului Focal este acela de a facilita schimbul de informatii intre EFSA si organizatiile reprezentative din Romania. Aici sunt inclusi managerii de risc, autoritatile nationale, toate partile implicate si interesate, institutele de cercetare din domeniul evaluarii riscului privind siguranta alimentelor si a furajelor, sanatatea plantelor si animalelor, bunastarea animalelor si nutritia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE