Intervalul 18 – 22 noiembrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general mai ridicat decat in mod normal, pe aproape intreg teritoriul agricol, informeaza ANM.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 0…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 3…15°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va situa intre -3…10°C la nivelul intregii tari, izolat fiind conditii de producere a brumei. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 3…13°C, limite optime desfasurarii fazelor incipiente de vegetatie (germinare, rasarire, infrunzire) la culturile de rapita, orz si grau de toamna infiintate pana in prezent.
Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale in aproape toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in nordul, centrul si nord-estul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate.
Caracteristici agrometeorologice pentru perioada 18 – 22 noiembrie
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.
Continutul de apa din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) local in estul si izolat in nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, vestul Crisanei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole pentru perioada 18 – 22 noiembrie
Pe ansamblu, ritmurile de vegetatie la culturile de camp si pomi-viticole vor fi in general normale in cea mai mare parte a tarii si mai incetinite in depresiunile din nordul si centrul tarii.
De asemenea, starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie in semanaturile efectuate in epoca optima si pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole unde se vor semnala in continuare deficite moderate de apa in sol.
In functie de data semanatului, speciile de orz si grau de toamna se vor afla in diferite faze de vegetatie, respectiv germinare (90-100%), rasarire (70-100%) si aparitia frunzei a treia (30-100%), mai avansate fenologic fiind culturile aflate la infratire (10-80%).
Rapita isi va continua in bune conditii rasarirea (75-100%) si infrunzirea (6-11 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol.
Pomii fructiferi si vita de vie vor parcurge fazele de maturare a lemnului/coardelor, ingalbenirea si caderea masiva a frunzelor, precum si adaptarea la conditiile de iernare, in majoritatea plantatiilor.
In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, fertilizari, recoltarea de pe ultimele suprafete) se vor efectua in general normal.
Recomandari de specialitate pentru perioada 18 – 22 noiembrie
- Finalizarea lucrarilor de eliberare a suprafetelor de resturile vegetale si efectuarea araturilor adanci de toamna;
- Continuarea aplicarii ingrasamintelor pe baza de azot si fosfor la culturile de toamna;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole