275 de hectare de teren agricol sunt distruse in fiecare zi in UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ultimele estimari ne arata ca pe teritoriul UE aproximativ 275 hectare de teren sunt distruse in fiecare zi. Situatia este cu atat mai grava cu cat majoritatea terenurilor agricole de pe planeta au o calitate medie, proasta sau foarte proasta, aflandu-se intr-o continua degradare.

Gestionarea corespunzatoare a resurselor naturale este esentiala in agricultura, in special prin lupta cu schimbarile climatice, protejarea biodiversitatii si pastrarea mediului inconjurator intr-o stare buna. Pentru ca apa si solul sunt cele mai importante resurse din agricultura si sunt interconectate, cantitatea si calitatea apei folosita pentru irigatii afecteaza in mod direct solul. De aceea, este necesara luarea urgenta de masuri.

La nivel european, prin Politica Agricola Comuna (PAC), s-au implementat mai multe masuri care sa sustina utilizarea sustenabila a solului. Prin sistemul de ecoconditionalitate, fermierii pot accesa un sprijin financiar, pentru a asigura securitatea alimentara, buna dezvoltare a plantelor si animalelor si de a mentine terenurile agricole in conditii bune.

Fermierii primesc bani, pentru ,,masuri de inverzire’’

Fermierii pot folosi fondurile acestui sistem de plati directe si pentru asa-numitele ,,masuri de inverzire’’, prin care pot combate distrugerea terenului agricol si mentinerea solului intr-o stare buna. Prin accesarea acestui sprijin, fermierii se vor obliga sa-si diversifice culturile, sa asigure o continuitate a pasunilor si sa constituie zone de teren ecologic cu cel putin 5% din terenul arabil. Aceste masuri urmaresc sa protejeze biodiversitatea si sa mentina calitatea solului.

Protectia solului este prevazuta si in programele de dezvoltare rurala, programe gestionate in mod direct de statele membre, si care urmaresc promovarea eficienta a resurselor sau protejarea si imbunatatirea ecosistemelor din circuitul agricol.

Pana acum, aceste masuri si-au dovedit eficienta si au adus un impact positiv asupra mediului. Conform unui studiu, intre anii 2000 si 2010, rata eroziunii solului s-a redus cu 20% in ceea ce priveste terenurile arabile.

Peste 100 milioane de euro oferiti prin programul Orizont 2020

Prin cercetare si inovare, UE cauta mereu noi solutii pentru buna conservare a solului. Prin programul ,,Orizont 2020’’ au fost alocate 56 milioane de euro pentru implementarea de proiecte relevante conservarii solului, in perioada 2014-2017. Sub noua versiune a programului Orizont 2020 pentru anii 2018-2020, se vor mai investii inca 100 milioane de euro pentru cercetari relevante conservarii solului.

Viitorul Politicii Agricole Comune si managementul solului

In formatul actual, PAC ofera diverse instrumente care sa incurajeze sustenabilitatea, sa reduca schimbarile climatice si sa conserve mediul inconjurator.

Comisia Europeana ne asigura ca aceste aspecte vor reprezenta in continuare o prioritate, insa noua Politica Agricola Comuna va avea o abordare mult mai ambitioasa, precisa si flexibila, dand posibilitatea statelor membre de a adopta anumite masuri obligatorii si facultative, care sa corespunda cu obiectivele ecologice si climatice definite la nivel european. Prin aceasta initiativa, masurile vor putea fi implementate mult mai usor, adaptandu-se la cerintele si nevoile locale, insa conformandu-se in acelasi timp cu obiectivele europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE