Serbia a restrictionat la doua hectare vanzarea terenurilor agricole catre cetatenii UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cetatenii europeni care vor dori sa achizitioneze terenuri agricole in Serbia vor avea mai multe restrictii, asta dupa ce Parlamentul de la Belgrad a adoptat o lege in acest sens.

Cu 131 de voturi pentru si 13 contra, parlamentarii sarbi au adoptat un proiect de lege care cere fiecarui cetatean din UE sa traiasca in Serbia cel putin 10 ani inainte de a putea cumpara teren agricol, iar suprafetele ce pot fi cumparate au fost limitate la doua hectare.

Guvernul de la Belgrad sustine ca vrea sa ii protejeze pe fermierii sarbi si sa evite situatia in care strainii preiau resursele naturale. Alte categorii de cetateni straini nu pot cumpara terenuri agricole in Serbia, insa companiile straine pot cumpara sau inchiria terenuri via filiale din Serbia, informeaza Agerpres.

„Fara aceste restrictii, am fi singura tara care liberalizeaza achizitionarea de terenuri arabile inainte de a deveni stat membru”, a apreciat ministrul sarb al Agriculturii, Minister Nedimovic, cu ocazia prezentarii in Parlament a proiectului de act normativ.

Potrivit lui Nedimovic, este in interesul national ca terenurile agricole sa fie detinute de cetatenii sarbi, citand masurile similare adoptate de alte state care sunt deja state membre UE sau vor sa se alature blocului comunitar.

Serbia a semnat un Acord de Stabilizare si Asociere cu UE in anul 2008, acceptand un calendar pentru eliminarea treptata a barierelor comerciale. Potrivit acestui acord, semnat intr-un moment in care sarbii estimau ca vor adera la UE in cativa ani, piata terenurilor agricole ar fi urmat sa se liberalizeze de la 1 septembrie 2017.

Alte conditii impuse de Parlamentul de la Belgrad cetatenilor UE este ca acestia sa lucreze terenurile agricole in chirie timp de trei ani inainte de a le putea cumpara iar vanzatorul trebuie sa ofere in primul rand statului terenul pe care vrea sa il vanda. De asemenea, terenurile din apropiere de facilitatile militare sau din parcurile nationale nu pot fi vandute in nicio conditie.

In Romania, dupa ce a fost anuntata initial o limita maxima de 50 de hectare, pentru cei care vor sa achizitioneze teren agricol in Romania, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca pragul maxim ar putea fi majorat la 150 de hectare. Desi au fost anuntate discutii si un proiect de modificare a Legii 17/2014, pana in prezent Romania nu a luat nicio decizie in legatura cu acest subiect.

Conform unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine. Unii fermieri spun totusi ca procentul a ajuns in prezent mult mai mare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE