Ministrul Agriculturii: Avem propuneri de a limita vanzarea terenurilor agricole la 150 de hectare

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa ce a fost anuntata initial o limita maxima de 50 de hectare, pentru cei care vor sa achizitioneze teren agricol in Romania, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat de curand ca pragul maxim ar putea fi majorat la 150 de hectare. In aceasta perioada, oficialii de la MADR discuta cu reprezentantii fermierilor ultimele detalii despre proiectul de modificare a Legii 17/2014.

„Sper ca luni sau marti, in discutiile cu fermierii, sa definitivam aceasta lege. Cele mai multe discutii vizeaza elementul de filtrare. Avem o propunere sa limitam vanzarea terenurilor agricole undeva la 150 de hectare. Speram sa o agream cu fermierii”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Potrivit declaratiilor anterioare, persoanele fizice straine, cat si de cetatenie romana, puteau achizitiona o suprafata de cel mult 50 de hectare.

De exemplu, strainii care vor dori sa cumpere pamant in Romania ar putea fi obligati sa nu ii schimbe destinatia pentru o anumita perioada de timp. De asemenea, acestia vor putea achizitiona teren doar daca au rezidenta in Romania, sunt de profesie agricultori si au un istoric de contribuabili la bugetul de stat al Romaniei.

Proiectul de modificare a Legii 17/2014 urmeaza sa fie publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, urmand apoi sa intre si in circuitul de avizare.

Conform unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE