In perioada 03.10.2016 – 14.10.2016, in cadrul Planului National de Control au fost prelevate si analizate un numar de 96 probe, din urmatoarele categorii de produse:

  • carne (sanitatie carcasa bovine, sanitatie carcasa ovine, mici vita oaie, carne tocata vita, pastrama oaie afumata, carne tocata manzat, carnati proaspeti)
  • lapte si produse din lapte (lapte crud vaca, cas vaca, branza telemea, cascaval, branza de capra).

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri si dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, desemnate si instruite pentru a desfasura actiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificarii, din judetele: Timis, Calarasi, Cluj, Botosani, Gorj, Iasi, Suceava, Valcea, Maramures, Mures, Vrancea, Giurgiu, Ialomita, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, Bucuresti, Neamt, Bistrita Nasaud, Buzau.

In perioada mentionata, a fost depistata prezenta Escherichia Coli verotoxigena la 10 probe prelevate din:

  • proba recoltata din produsul carne tocata vita, supermarket, judet Gorj;
  • 3 probe rezultate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitatie), abator, judet Valcea.
  • 3 probe rezultate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitatie), abator, judet Sibiu.
  • 3 probe rezultate de pe suprafata carcasei de ovine (test de sanitatie), abator, judet Timis.

ANSVSA mentioneaza ca un numar de 8 probe prelevate se afla inca in lucru.

Ca urmare, Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, au efectuat controale oficiale la unitatile in care s-a depistat si comercializat produsele incriminate si au dispus masurile prevazute in Planul National de Control.

Potrivit raportului Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, in perioada 16.05.2016-14.10.2016 au fost efectuate 1079 de probe, din care buletinele de analiza au confirmat prezenta Escherichiei Coli verotoxigena intr-un numar de 55 de probe.

Planul National de Control pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in data de 16 mai si se va desfasura pana pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea si analizarea de probe prelevate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Share on Facebook