Noua lege a vanzarii terenurilor agricole: maxim 50 hectare pentru straini si romani

Facebook
Twitter

Conform proiectului de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, care va modifica legislatia privind vanzarea terenurilor agricole, persoanele fizice straine, cat si de cetatenie romana, vor putea achizitiona o suprafata de cel mult 50 de hectare, a anuntat seful MADR, Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

„Pe noile modificari din lege, suprafata maxima ce poate fi detinuta in proprietate de persoanele fizice este de maximum 50 de hectare, atat pentru romani cat si pentru straini. Este posibil sa lasam ca la nivel de judet sa impuna fiecare o limita, poate mai mica fata de cele 50 de hectare. De asemenea, se adauga si anumite conditii referitoare la cunostinte de baza in domeniul agricol, desfasurarea unor activitatii agricole pentru o perioada de minimum de 5 ani, precum si obligatia de a mentine destinatia agricola pe o perioada de 10 ani si abia pe urma sa poata fi facuta instrainarea terenului”, a anuntat ministrul Agriculturii, potrivit sursei citate.

Proiectul de modificare a Legii 17/2014 urmeaza sa fie publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii in cursul saptamanii viitoare, urmand apoi sa intre si in circuitul de avizare dupa ce va fi discutat cu fermierii.

„Avem pe masa o varianta a Legii vanzarii terenurilor agricole, care nu a fost discutata deocamdata cu fermierii. O sa o afisam pe site saptamana viitoare, ca sa primim observatii, si pe urma o vom introduce in circuitul de avizare. E greu sa estimez cand vor fi aprobate aceste modificari, dar sper din tot sufletul sa treaca repede prin Guvern si sa ajunga la Parlament pana la inceputul lunii noiembrie”, a mai spus ministrul.

Referendum pentru ca terenul agricol sa devina patrimoniu national

Mai mult decat atat, fermierii romani vor sa initieze un referendum la nivel national pentru a nota in cadrul Constitutiei ca pamantul este patrimoniu national, o masura care are ca scop limitarea achizitiilor de terenuri agricole de catre straini. Potrivit federatiilor, strainii au ajuns sa controleze in prezent peste 2 milioane de hectare agricole in Romania.

„In ultimele luni s-a discutat mult pe marginea unui proiect legislativ de modificare a Legii 17/2014. Am fost invitati la Minister si am venit cu propunerile noastre. Problema este ca proiectul este mai rau decat in fosta lege. Dansii (Ministerul Agriculturii – n.r.) o tin tot pe a lor. Noi vom mai avea saptamana viitoare o discutie chiar cu premierul Ciolos despre acest subiect. In functie de rezultat, vom decide daca initiem strangerea de semnaturi pentru referendum”, ne-a declarat, saptamana trecuta, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE