Argumentele Romaniei la Bruxelles privind restrictionarea vanzarii terenurilor catre straini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania are posibilitatea sa convinga oficialii de la Bruxelles in privinta aplicarii unor conditii mult mai restrictive la vanzarea terenurilor agricole catre straini, daca isi va prezenta o serie de obiective pe termen mediu si lung precum comasarea terenurilor, siguranta si securitatea alimentara, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Chiar eu am purtat niste discutii, in 2013, la Bruxelles cu reprezentantii DG Market care mi-au spus ca se pot aplica restrictii sau mai exact niste conditii, daca avem niste obiective clare de atins si Romania are astfel de obiective: comasarea terenurilor, siguranta si securitatea alimentara. Toate acestea pot fi aduse in discutie si sunt pe un proiect de lege in minister pe care trebuie sa ne punem de acord cu producatorii. Sa nu uitam ca terenul in Romania are o particularitate aparte. Au fost dupa anul 1990 familii care au ajuns efectiv sa se ucida pentru teren. Romanul are spiritul proprietatii terenului extraordinar de dezvoltat”, a declarat Achim Irimescu, la Realitatea TV.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca forma noii legi trebuie sa fie realizata cu atentie, pentru a nu fi in dezacord cu anumite principii ale Uniunii Europene.

„De exemplu, Bulgaria a adoptat odata cu Romania, in 2014, dar a adoptat o lege mult mai dura, mai restrictiva. Polonia este pe cale sa dea o astfel de lege, iar Franta a reusit sa impuna o serie de restrictii care sunt acceptate. Este foarte importanta forma sub care impui anumite cerinte. Cred ca Romania trebuia sa fie mai atenta la Legea 17/2014 privind achizitiile de terenuri agricole si sa impuna anumite cerinte”, a mai spus Irimescu.

Noua lege a vanzarii terenurilor, dupa modelul german si olandez

Laurentiu Baciu, liderul LAPAR, ne-a declarat in urma cu o luna ca modelul noii legi va fi imprumutat de la germani si olandezi. „Modelul va fi cu siguranta imprumutat de la germani, poate o sa fie o combinatie dintre legea germana si cea olandeza. Vanzarea va fi deschisa pentru toata lumea, daca se incadreaza in anumite conditii. In rest, nu va fi interzis nimic. Cumparatorul va trebui doar sa indeplineasca cateva conditii”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Aproximativ 2 milioane de hectare de terenuri agricole s-ar afla deja in proprietatea strainilor, sustine Laurentiu Baciu. „Multe terenuri s-au dat prin donatii, sunt fel si fel de tranzactii cel putin la limita legii. Deseori se cumpara pamantul fara sa-l vada. Asa s-a ajuns. Multe din aceste achizitii, daca ar fi un interes la nivel national, ar putea fi usor contestate. Sunt acte in care s-a ocolit legea cat s-a putut”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE