Laurentiu Baciu dezvaluie ce criterii ar trebui sa respecte strainii care vor dori sa cumpere teren agricol in Romania

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Oficialii Ministerului Agriculturii, impreuna cu Achim Irimescu, au avut marti o intalnire cu reprezentantii fermierilor in legatura cu proiectul legislativ care vizeaza modificarea Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan. Chiar daca momentan au existat doar consultari, in cadrul discutiei de marti au fost trasate primele criterii in baza carora vor fi limitate tranzactiile de terenuri agricole catre straini.

De exemplu, strainii care vor dori sa cumpere pamant in Romania ar putea fi obligati sa nu ii schimbe destinatia pentru o anumita perioada de timp. De asemenea, acestia vor putea achizitiona teren doar daca au rezidenta in Romania, sunt de profesie agricultori si au un istoric de contribuabili la bugetul de stat al Romaniei.

„Au existat multe propuneri in cadrul discutiei pe care am avut-o marti. Dupa o ora si jumatate de discutii pro si contra ne-am inteles ca fiecare sa-si trimita propunerile punctuale catre Minister, iar saptamana viitoare sa ne intalnim din nou pentru a adopta forma finala. Printre propunerile care s-au aflat se numara de exemplu obligatia ca cel care cumpara terenul sa nu-i schimbe destinatia cativa ani. Stim foarte bine ca mult teren in Romania a fost cumparat cu scop imobiliar. De asemenea, cei care vor dori sa achizitioneze teren vor fi nevoiti sa respecte cateva conditii: sa aiba rezidenta in Romania un numar de ani, sa fie de profesie, sa aiba un istoric de contribuabil la bugetul Romaniei. Sunt doar propuneri, insa speram ca saptamana viitoare sa avem forma finala”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Intrebat daca a fost stabilita sau macar discutata o limita in privinta suprafetei pe care strainii o vor putea cumpara, Laurentiu Baciu a precizat ca momentan nu s-a abordat acest aspect. „Momentan nu am discutat despre asta, deoarece intervin fel si fel de situatii. Poti ingradi afacerea cuiva, ceea ce nu este corect. In tara, sunt suprafete destul de mari in proprietatea strainilor, si ce faci? Adica au avut voie sa cumpere 15-20.000 de hectare si acum nu mai au voie decat o suprafata anume? O sa discutam mai mult si asupra acestui detaliu”, ne-a spus liderul LAPAR.

Ministrul Agriculturii a anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca persoanele fizice straine vor putea sa cumpere maximum 50 de hectare.

„De exemplu, pentru persoanele fizice o conditie ar putea fi detinerea unui atestat in domeniul agricol. De asemenea, vom putea impune si limitari asupra suprafetelor de teren achizitionate. Sa spunem maxim 50 de hectare pentru fiecare solicitant. Romania are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate in ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au si cadastrul facut”, a spus Achim Irimescu.

Aproximativ 2 milioane de hectare de terenuri agricole s-ar afla deja in proprietatea strainilor, sustine Laurentiu Baciu. „Multe terenuri s-au dat prin donatii, sunt fel si fel de tranzactii cel putin la limita legii. Deseori se cumpara pamantul fara sa-l vada. Asa s-a ajuns. Multe din aceste achizitii, daca ar fi un interes la nivel national, ar putea fi usor contestate. Sunt acte in care s-a ocolit legea cat s-a putut”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE