Achim Irimescu a anuntat in ce conditii vor putea strainii sa cumpere teren agricol in Romania

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a dezvaluit o serie de conditii pe care vor trebui sa le respecte strainii care isi doresc sa achizitioneze teren agricol in Romania. Seful MADR a mai anuntat ca actul normativ de modificare a Legii 17/2014 este in mare parte finalizat, urmand in aceasta perioada sa aiba loc consultari cu reprezentantii fermierilor.

„La nivel european au fost multe discutii pe acest subiect. Bulgaria care a introdus acum cativa ani o serie de restrictii a intrat in infringement. Asta este vestea proasta. Si de aici am tras concluzia ca trebuie sa aplicam ce au aplicat acele state care nu au avut niciodata probleme cu legislatia europeana. Cred ca pentru legea vanzarii terenurilor la nivel european trebuie sa ne orientam catre modelul francez pentru ca respecta toate reglementarile europene. Chiar imi amintesc ca un parlamentar german a dorit sa cumpere teren agricol in Franta si nu a reusit. Din aceasta cauza este foarte important cum redactam aceasta lege si sa trasam obiective clare, ca sa nu patim la fel ca Bulgaria care a facut o astfel de lege acum cativa ani, iar apoi a fost nevoita sa o retraga pentru ca nu respecta normele europene”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte.

Seful MADR a precizat si o serie de conditii pe care strainii vor trebui sa le respecte daca isi doresc sa cumpere teren agricol in Romania.

„De exemplu, pentru persoanele fizice o conditie ar putea fi detinerea unui atestat in domeniul agricol. De asemenea, vom putea impune si limitari asupra suprafetelor de teren achizitionate. Sa spunem maxim 50 de hectare pentru fiecare solicitant. Romania are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate in ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au si cadastrul facut”, a mai spus Irimescu.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE