Agricultorii vor sa schimbe Constitutia: referendum pentru ca pamantul sa devina patrimoniu national

Facebook
Twitter

Fermierii romani vor sa initieze un referendum la nivel national pentru a nota in cadrul Constitutiei ca pamantul este patrimoniu national, o masura care are ca scop limitarea achizitiilor de terenuri agricole de catre straini. Potrivit federatiilor, strainii au ajuns sa controleze in prezent peste 2 milioane de hectare agricole in Romania.

„In ultimele luni s-a discutat mult pe marginea unui proiect legislativ de modificare a Legii 17/2014. Am fost invitati la Minister si am venit cu propunerile noastre. Problema este ca proiectul este mai rau decat in fosta lege. Dansii (Ministerul Agriculturii – n.r.) o tin tot pe a lor. Noi vom mai avea saptamana viitoare o discutie chiar cu premierul Ciolos despre acest subiect. In functie de rezultat, vom decide daca initiem strangerea de semnaturi pentru referendum”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Fermierii romani sunt nemultumiti si de faptul ca desi ofera cele mai mari preturi la achizitia de terenuri agricole sunt refuzati de proprietarii pamantului. Un exemplu in acest sens este chiar Dimitrie Musca, care a fost refuzat de un proprietar italian din Romania, acesta din urma preferand sa vanda terenul unui cetetean german.

„Mi s-a intamplat personal. Am venit la un proprietar italian cu o oferta scrisa de 10.000 de euro/hectar pentru un teren de 114 hectare. Italianul insa a preferat sa vanda pamantul unui neamt care a oferit 9.600 euro/hectar. Daca facem un calcul si inmultim 400 de euro, diferenta, cu cele 114 hectare, vedem ca se strange totusi o suma. Sunt niste bani. Cu toate acestea, am fost refuzat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a dezvaluit o serie de conditii pe care vor trebui sa le respecte strainii care isi doresc sa achizitioneze teren agricol in Romania.

„De exemplu, pentru persoanele fizice o conditie ar putea fi detinerea unui atestat in domeniul agricol. De asemenea, vom putea impune si limitari asupra suprafetelor de teren achizitionate. Sa spunem maxim 50 de hectare pentru fiecare solicitant. Romania are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate in ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au si cadastrul facut”, a declarat Achim Irimescu.

Aproximativ 2 milioane de hectare de terenuri agricole s-ar afla deja in proprietatea strainilor, sustine Laurentiu Baciu. „Multe terenuri s-au dat prin donatii, sunt fel si fel de tranzactii cel putin la limita legii. Deseori se cumpara pamantul fara sa-l vada. Asa s-a ajuns. Multe din aceste achizitii, daca ar fi un interes la nivel national, ar putea fi usor contestate. Sunt acte in care s-a ocolit legea cat s-a putut”, ne-a mai spus liderul LAPAR.

Potrivit unui studiu realizat de Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene, aproape 40 % din terenurile agricole din Romania au ajuns in proprietatea unor firme sau persoane fizice straine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE