septembrie 17, 2021

Ministrul Agriculturii: Anual se pierd milioane de hectare arabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La nivel mondial, in fiecare an, milioane de hectare arabile se depreciaza din punct de vedere al calitatii. Acest fenomen este prezent si in tara noastra, fapt care le ridica din ce in ce mai multe provocari fermierilor, a declarat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Va fi din ce in ce mai dificil de asigurat securitatea alimentara la nivel mondial. In prezent suntem circa 7 miliarde de locuitori,insa in 2050 vom ajunge la 9 miliarde. Una dintre cele mai mari probleme este ca suprafata arabila se reduce. Anual, la nivel mondial, se pierd milioane de hectare. Si in Romania se produce acest fenomen, s-a redus calitatea multor terenuri”, a declarat Achim Irimescu, la Congresul Fermieri pentru Fermieri, organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania.

De asemenea, Achim Irimescu a precizat ca fermierii vor avea parte de numeroase provocari, mai ales in contextul in care preturile cerealelor si a materiei prime in general nu creste, desi cererea este si va fi una tot mai mare in viitor.

„Pare socant, greu de explicat, ca pretul nu urca, desi populatia mondiala creste, iar suprafata arabila se reduce. Asta demonstreaza pana la urma ca cererea e una elastica. Un om constrans poate manca si jumatate de kilogram decat un kilogram intreg, dintr-un produs. Ma refer la cosul zilnic de cumparaturi. Va fi din ce in ce mai dificil de a asigura securitatea alimentara, insa eu cred in viitorul agriculturii, mai ales ca oamenii prefera mancare naturala”, a declarat ministrul Agriculturii.

Oficiul pentru Studii Pedologice avertiza in 2014 ca in sudul tarii, anual, 1.000 de hectare devin aride, din cauza pricipatiilor reduse si a temperaturilor extrem de ridicate din ultimii ani. Totodata, specialistii sustin ca, in urmatorii 50 de ani, campurile fertile din sudul Romaniei ar putea sa fie acoperite complet cu nisip.

Pentru a limita procesul de aridizare, fermierii au posibilitatea sa utilizeze plante fixatoare de azot. Un exemplu in acest sens este cultura de soia, aceasta avand capacitatea sa fixeze circa 50 kg de azot in sol, pe hectar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE